Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

13-12-2012

Nie tylko dla cesarza

 

Dziś siostra powiedziała mi o zaletach żółtej herbaty. Szczerze mówiąc nigdy o niej nie słyszałam. Piję głównie białą i zieloną, a teraz nabrałam ochoty na żółtą. Niestety w pobliskiej herbaciarni nie udało mi się jej kupić. Sprzedawczyni powiedziała, że ostatnio cieszy się ogromną popularnością i szybko jest wykupywana. Jeszcze bardziej się nią zainteresowałam i trochę o niej poczytałam. Żółta herbata nazywana jest także herbatą cesarską, ponieważ przez lata pito ją tylko na dworze cesarskim. Produkuje się ją w Chinach w niewielkich ilościach, dlatego jest dość droga i uchodzi za ekskluzywny napój. Herbata ma ponoć delikatny smak i bladożółty kolor, zaś na ściankach filiżanki powinien pojawić się bladoróżowy odcień, po którym poznamy, że to właśnie ta herbata. Herbatę parzy się przez około 3-5 minut zalewając susz wodą o temperaturze ok. 80 stopni.

W odróżnieniu od herbaty zielonej zaparza się ją tylko raz. Podobno można wyczuć w niej subtelny smak kawy i gorzkiej czekolady. Można kupić różne jej gatunki: Huang Da Cha, Huoshan Huangya, Junshan Yin Zhen, Yellow Buds. 100 gramów najtańszej żółtej herbaty kosztuje ponad 20 zł.

Żółta herbata ułatwia trawienie oraz pomaga usunąć toksyczne substancje oraz szkodliwe produkty przemiany materii.  Ma również właściwości odprężające i relaksujące. Ma małą zawartość teiny, dlatego można ją pić nawet przed snem. W sobotę wybieram się do herbaciarni na filiżankę żółtej herbaty i dam znać jak smakuje.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-12-11 22:02:00

    Już czekam

     

    Dwieście pierniczków w pojemnikach. W weekend z córką będziemy je lukrować, a potem pakować i obdarowywać przyjaciół i rodzinę. To taki nasz coroczny rytuał. Zaraz po własnoręcznym robieniu kartek. Odkąd córka skończyła dwa latka, wspólnie je robimy. Są już gotowe i w kopertach czekają...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-06 10:39:00

    Jeden hamburger szkodę czyni

    Czy wiecie, że jedna porcja tzw. śmieciowego jedzenia może wyrządzić szkodę tętnicom? Naukowcy z Instytutu Kardiologii w Montrealu wytypowali do badania 28 niepalących mężczyzn. Zanim poddano ich testom, przez 12 godzin nic nie jedli, następnie zrobiono im USG tętnicy w dole łokciowym. Potem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-04 17:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Roślina zamiast zabiegów

    Podobno rukiew wodna to nowy eliksir młodości. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy, którzy przez osiem tygodni, codziennie podawali paniom 80 gramów rukwi wodnej i zaobserwowali, że po tym czasie znacznie poprawił się wygląd ich skóry, zmniejszyły się przebarwienia, zaczerwienienia....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-03 15:59:00

    Strączki dla cukrzyków

     

    Dziś u mnie na obiad fasolka po bretońsku. Gdy temperatura spada, częściej mam ochotę na ostre, rozgrzewające dania. Rośliny strączkowe świetnie się nadają. Podobno częste ich jedzenie może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Powinny je też włączyć do menu chorzy na cukrzycę typu 2. Badacze...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-28 10:57:00

    Na zielono

     

    U mnie trwa sezon na brukselkę. Jemy jej bardzo dużo. I choć lubię taką lekko obgotowaną, podaną z bułką tartą, to staram się przyrządzać ją też na inne sposoby. I powiem wam, że pieczona czy blanszowana jest o niebo lepsza od gotowanej. Warto jeść tę małą kapustkę, ponieważ zawiera...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012