Kapusta na surowo najzdrowsza
Kiszonych ogórków zrobiłam w tym roku bardzo dużo. Bo je uwielbiam. Mocno kwaśne, jędrne i twarde. I najlepiej zimne. Może w przyszłym roku odważę się i zakiszę kapustę. Uwielbiam taką domową, prosto z beczki. Pamiętam jak szatkowaliśmy ją w domu, a potem udeptywaliśmy ... nogami oczywiście :)
U nas najczęściej kisi się ogórki i kapustę, ale pyszne są także kiszone pomidory, cukinia, papryka, czosnek, oliwki, a nawet owoce: jabłka czy śliwki, które można podać np. do mięs. Kisi się także cytryny i winogrona. Kiszonki są bardzo zdrowe szczególnie zimą. Mają mnóstwo witamin: B1, B2, B3,C, A, E, K (wbrew powszechnej opinii wcale nie mają więcej wit. C niż świeże warzywa i owoce), minerałów, błonnika pokarmowego (stymuluje m.in. jelita do pracy, zmniejsza uczucie głodu) oraz bakterie fermentacji mlekowej (wpływają korzystnie na jelita, regulują skład mikroflory jelit).
Cenny w kiszonkach jest także sok, do którego przenikają cenne składniki. Ponadto kiszonki są dobre dla osób dbających o linię, bo mają niewiele kalorii. Jeden ogórek lub miseczka kapusty to zaledwie 12 kcal. Nie należy oczywiście przesadzać z ich ilością, bo np. kapustne mogą spowodować nadmierną produkcję gazów. Dlatego np. do kapusty dodaje się kminek, który pomaga w trawieniu. Osoby, które mają kłopoty z układem trawiennym powinny zrezygnować z kiszonych warzyw czy owoców. Również w przypadku nadciśnienia tętniczego należy uważać na kiszonki, bo zawierają dużo soli. Kiszonki są najbardziej wartościowe na surowo (w bigosie nie ma witaminy C prawie wcale.
Kto ma przepis na pyszne pomidory kiszone?
WIESIA59 | 03-01-2013
zdzisiu | 03-01-2013