Ocena:
(głosy: 4)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

30-10-2012

Spotkania integracyjne blogerów kulinarnych

Nie wystarczy pisać, czytać i gotować. Trzeba jeszcze jeść!

Pomysł, by organizować spotkania blogerów kulinarnych zakiełkował w mojej głowie dawno temu, gdy na zagranicznych blogach oglądałam relacje z tego typu wydarzeń – mówi Hanna Stanicka, organizatorka spotkań, która prowadzi bloga Kulinarna pasja Hani - Kasi www.hania-kasia.blogspot.com. - Myślałam wtedy, że dobrze by było przenieść je do Polski. Gdy blogerki kulinarne zaczęły być zapraszane przez firmy z branży spożywczej na warsztaty i prezentacje produktów, uznałam, że to dobry moment.

W sierpniu 2012, spotkanie odbyło się  przy przysmakach kuchni greckiej w restauracji Paros.    W sierpniu 2012, spotkanie odbyło się przy przysmakach kuchni greckiej w restauracji Paros.

- Z koleżanką, którą poznałam najpierw wirtualnie poprzez blogi, a później osobiście podczas warsztatów kulinarnych, raz umówiłyśmy się i szybko uznałyśmy, że dobrze byłoby następnym razem spotkać się w większym gronie. Zaproponowałyśmy to kilku osobom i w ten oto sposób zostały zapoczątkowane spotkania integracyjne blogerów kulinarnych – opowiada Hanna Stanicka.

 

Raz w miesiącu

 

Pierwsze spotkanie odbyło się w grudniu 2011 i wzięło w nim udział 8 osób. Od tamtej pory, raz w miesiącu, w wybranych warszawskich restauracjach, miłośnicy dobrego jedzenia zasiadają przy stołach, by się poznać i porozmawiać. - Jesteśmy typowym kółkiem zainteresowań, rozmawiamy głównie na tematy związane z naszym hobby, czyli np. o tym, co ostatnio ugotowałyśmy, wymieniamy się adresami miejsc, gdzie można kupić dobre produkty, dzielimy wrażeniami z warsztatów czy prezentacji, na które jesteśmy zapraszane, rozmawiamy o tym, co dzieje się w kulinarnej blogosferze - mówi Hania. Na każde spotkanie przychodzi ok 15-20 osób. W sierpniu 2012, do restauracji Paros. - Zjedliśmy przysmaki kuchni greckiej. Ja zamówiłam melitzanosalatę - pastę z pieczonego bakłażana z dodatkiem papryki i orzechów włoskich, pyszna była także musaka, souvlaki (kawałki mięsa pieczone na ruszcie).Nasze podniebienia podbił deser Oniro, czyli krem z jogurtu greckiego i mascarpone podany ze świeżymi owocami - wymienia.

Na fejsbuku Hania utworzyła grupę Warszawskich Blogerów Kulinarnych. Osoby, które prowadzą blogi kulinarne, pasjonują się kuchnią, mogą dołączyć do społeczności. - Na blogach dzielimy się przepisami, a podczas spotkań przede wszystkim skupiamy się na tym, by miło spędzić czas i spróbować nowych potraw. Bardzo się cieszę, że ludzie są chętni i znajdują czas, by się zobaczyć i porozmawiać. Wcześniej mogłyśmy tylko podpatrywać na blogach, co powstaje w kuchniach ich autorów. Teraz mamy okazję dowiedzieć się, kto stoi za przepisami i zdjęciami, które przeglądaliśmy wcześniej w sieci.

 

Strona: 1 2
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora
poradnik seniora
webstar 2012