Spotkanie z Łukaszem Łuczajem, autorem „Dzikiej Kuchni”
Zamiast do supermarketu, chodźmy na łąkę
Najlepiej zbierać rośliny na wsi, w lasach. Ale rośliny dziko rosnące w mieście bywają mniej skażone niż te, które kupujemy w supermarketach – mówi Łukasz Łuczaj, autor książki „Dzika kuchnia” – zielnika i książki kucharskiej w jednym.
Sam autor, biolog, etnobotanik i ekolog, o swojej książce mówi, że to leksykon, fotoreportaż, gawęda, skarbnica przepisów. I tak jest, o czym świadczy zainteresowanie „Dziką kuchnią”. Spotkanie, promujące książkę wydaną przez Naszą Księgarnię odbyło się 19 czerwca 2013 roku w Klubie Solec. Przyszły, bez żadnej przesady, tłumy: głównie wegetarianie, często zresztą całymi rodzinami, osoby zainteresowane zdrowym żywieniem, uczestnicy warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Łukasza Łuczaja.
- Dlaczego napisałem książkę? Bo wydawnictwo mnie do tego namówiło! – żartował Łukasz Łuczaj. Portalowi superstarsi.pl zdradził, że roślinami interesuje się od trzeciego roku życia. – Podczas studiów zainteresowałem się zwłaszcza roślinami jadalnymi. To użyteczna wiedza, która pomaga przeżyć w lesie, a na co dzień pozwala czerpać z darów natury.
Na słowach się podczas spotkania nie skończyło. Na stole pojawiły się liczne zielone dary natury, które Łukasz Łuczaj polecił kucharzowi gotować przez kilka minut a potem częstował chętnych. Smakowało! Zieleniną częstowali się wszyscy, dorośli i dzieci.
Łuczaj podkreśla, że w zbieraniu roślin i „dzikiej kuchni” obecnie nie chodzi o zaspakajanie głodu. - Możemy zbierać czystsze i zdrowsze produkty, mamy radość czerpania prosto z przyrody. Szukanie roślin jadalnych otwiera nas na przyrodę i jej bogactwo – mówi. Jednocześnie przyznaje, że nawet rośliny uważane za jadalne, mogą człowiekowi zaszkodzić, jeśli zostaną niewłaściwie przyrządzone, czy zjedzone w nadmiarze.
Książkę „Dzika kuchnia” można wygrać na portalu superstarsi.pl w konkursie kulinarnym „Owocujemy”. Zapraszamy!
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Zakażenia układu moczowego. Jak im zapobiegać, jak je leczyć
- Temperowanie czekolady
- Małgorzata Potocka. Taniec, muzyka i teatr
- Otyłość. Nadmiar energii spożytej nad energią wydatkowaną
- Co powinni jeść chorzy na cukrzycę?
- Zakażenie układu moczowego. Pierwsza wizyta u lekarza. Badania
- Leki steroidowe przyczyniają się do osteoporozy w każdym wieku
- Zabiegowe leczenie zaburzeń potencji u mężczyzn
- „Wróg numer jeden”, reż. Kathryn Bigelow, USA