Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

25-01-2013

Chiński bubel

 

Nie znoszę chińskiego czosnku. Bo nie pachnie jak nasz polski , a do tego może szkodzić. Ostrzegają przed nim lekarze i  naukowcy twierdząc, że czosnek z Chin może zawierać chemikalia, grzyby i pleśń. I choć jest tańszy od polskiego, nie kupujmy go. W Azji czosnek jest uprawiany bez kontroli i do jego produkcji można używać substancji chemicznych, antybiotyków, które są zakazane w Europie. Antybiotyki używane do produkcji, odkładają się w naszym organizmie i mogą powodować grzybice, alergie. W sklepach chińskiego czosnku jest pełno. Jeśli jest pakowany w siatkę, można na niej przeczytać skąd pochodzi, gorzej gdy jest sprzedawany luzem, bo nie zawsze informacja o kraju pochodzenia jest widoczna. Można wówczas zapytać sprzedawcę. 

Ale sami też damy radę odróżnić polski od chińskiego. Nasza główka czosnku pachnie bardzo intensywnie, azjatycki nie pachnie, ponadto jest większy od polskiego i ma biały kolor.  Polski czosnek jest mniejszy i ma różowo- szary kolor łupiny. Nasz czosnek naturalnie usycha, zaś chiński pleśnieje i gnije. Poza tym polski czosnek ma ostry smak, chiński jest dużo łagodniejszy. 

Zwracacie uwagę przy zakupach skąd pochodzi czosnek

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    annana58 | 26-01-2013

    Kupiłam polski czosnek z atestem ! - i niestety - był to czosnek o ładnym zabarwieniu , nie duzy. zapach nie przypominał czosnku -.śmierdział, chociaż był idealnie zdrowy

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-01-21 13:23:00

    Małe, czerwone i bardzo zdrowe

     

    Lubię żurawinę, choć rzadko ją jem. Ostatnio w razowych bułkach, które są nią nafaszerowane albo w pizzy z oscypkiem, z dodatkiem sosu barbecue. 

    Pyszna jest także suszona. I taką chyba lubię najbardziej, np. z jogurtem naturalnym i płatkami lub solo. Wydaje mi się, że za mało jej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-01-16 17:04:00

    Dieta, sport i dobry stan komórek

    Od trzech lat, moim ulubionym zimowym sportem jest jazda na łyżwach. Wraz z córką, nauczyłyśmy się na nich jeździć i wykorzystujemy każdą wolną chwilę, by wybrać się na lodowisko. Robimy po 10-15 kilometrów, dwa - trzy razy w tygodniu. O tym, że sport to zdrowie wiemy wszyscy. Ostatnioczytaj więcej »

  • data publikacji: 2013-01-11 13:35:00

    Więcej soli w serze niż w czipsach

     

    Brytyjska organizacja zdrowotna Consensus Action on Salt and Health przeanalizowała ostatnio 722 porcje sera 30 rodzajów. Każda porcja sera ważąca ok. 30 gramów miała w sobie więcej soli niż paczka czipsów. Rekordzistą był rokfor, który zawierał 1,06 grama soli w porcji. Zaraz za nim...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-01-08 15:45:00

    Kaloryczny jak tłuszcz

    Dużo wypiliście w święta i Sylwestra? Ja w tym roku świętowałam bez alkoholu. Ci, którzy  wypili trochę więcej w okresie świąteczno-noworocznym i dodatkowo są na diecie, nie będą zachwyceni poniższymi informacjami. Choć wiemy, że alkohol ma sporo kalorii, to jednak nie rezygnujemy z niego...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-20 12:36:00

    Kapusta na surowo najzdrowsza

     

    Kiszonych ogórków zrobiłam w tym roku bardzo dużo. Bo je uwielbiam. Mocno kwaśne, jędrne i twarde. I najlepiej zimne. Może w przyszłym roku odważę się i zakiszę kapustę. Uwielbiam taką domową, prosto z beczki. Pamiętam jak szatkowaliśmy ją w domu, a potem udeptywaliśmy ... nogami...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012