Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

21-01-2013

Małe, czerwone i bardzo zdrowe

 

Lubię żurawinę, choć rzadko ją jem. Ostatnio w razowych bułkach, które są nią nafaszerowane albo w pizzy z oscypkiem, z dodatkiem sosu barbecue. 

Pyszna jest także suszona. I taką chyba lubię najbardziej, np. z jogurtem naturalnym i płatkami lub solo. Wydaje mi się, że za mało jej używamy w kuchni. A pasuje do wielu dań. I ma mnóstwo właściwości leczniczych. Ponadto jest bogata w witaminy  B1 i B2 oraz C, wapń, jod i magnez. Wyciąg z niej stosuje się w profilaktyce i leczeniu chorób dróg moczowych,  hamuje w żołądku rozwój bakterii z grupy Helicobacter pylori. Działa także na cerę - leczy trądzik, rozświetla cerę, a także wybiela zęby. Według indyjskich naukowców, sok z żurawiny zmniejsza ryzyko chorób jamy ustnej wywołanych przez paciorkowce, przez które tworzy się płytka nazębna, powodująca różne choroby, np. przyzębia. Z kolei, badacze z Uniwersytetu w Rochester w USA twierdzą, że substancje czynne zawarte w żurawinie powodują, że aż 85 proc. bakterii nie przylega do szkliwa. Specjaliści polecają picie 2 szklanek soku żurawinowego dziennie. Dentyści są zdania, że żurawina ma także działanie wybielające i wystarczy zjadać 10 suszonych owoców dziennie, by mieć olśniewający uśmiech. 

Sprawdzamy?

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-01-16 17:04:00

    Dieta, sport i dobry stan komórek

    Od trzech lat, moim ulubionym zimowym sportem jest jazda na łyżwach. Wraz z córką, nauczyłyśmy się na nich jeździć i wykorzystujemy każdą wolną chwilę, by wybrać się na lodowisko. Robimy po 10-15 kilometrów, dwa - trzy razy w tygodniu. O tym, że sport to zdrowie wiemy wszyscy. Ostatnioczytaj więcej »

  • data publikacji: 2013-01-11 13:35:00

    Więcej soli w serze niż w czipsach

     

    Brytyjska organizacja zdrowotna Consensus Action on Salt and Health przeanalizowała ostatnio 722 porcje sera 30 rodzajów. Każda porcja sera ważąca ok. 30 gramów miała w sobie więcej soli niż paczka czipsów. Rekordzistą był rokfor, który zawierał 1,06 grama soli w porcji. Zaraz za nim...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-01-08 15:45:00

    Kaloryczny jak tłuszcz

    Dużo wypiliście w święta i Sylwestra? Ja w tym roku świętowałam bez alkoholu. Ci, którzy  wypili trochę więcej w okresie świąteczno-noworocznym i dodatkowo są na diecie, nie będą zachwyceni poniższymi informacjami. Choć wiemy, że alkohol ma sporo kalorii, to jednak nie rezygnujemy z niego...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-20 12:36:00

    Kapusta na surowo najzdrowsza

     

    Kiszonych ogórków zrobiłam w tym roku bardzo dużo. Bo je uwielbiam. Mocno kwaśne, jędrne i twarde. I najlepiej zimne. Może w przyszłym roku odważę się i zakiszę kapustę. Uwielbiam taką domową, prosto z beczki. Pamiętam jak szatkowaliśmy ją w domu, a potem udeptywaliśmy ... nogami...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-20 12:34:00

    Najzdrowiej jest bez niej

     

    Kilkadziesiąt złotych trzeba zapłacić za dobrej jakości sól morską. Możemy też kupić zwykłą sól warzoną za parę groszy. Wybór należy do nas. I nie ma co przepłacać, bo ta droga sól wcale nie jest zdrowsza od tej zwykłej - tak twierdzą organizacje: konsumencka "Which?" oraz Consensus...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012