Z badania naukowców wynika, że zmiany w diecie zmniejszają w takim samym stopniu poziom złego...
czytaj więcej »02-09-2012
Czerwono mi
Właśnie zrobiłam leczo z dużą ilością czerwonej papryki, bo tę lubię najbardziej. Mój organizm nie toleruje jedynie surowej papryki.Moim ulubionym daniem są też papryki faszerowane ryżem i warzywami i zapiekane w piekarniku albo pasta z pieczonej papryki i pomidorów, lekko pikantna lub po prostu grillowana papryka, słodka w smaku. Pycha. Cieszę się, bo rozpoczął się sezon na paprykę.
Warto ją jeść, bo jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i regeneruje tkanki. Wiecie, że jedna papryka dostarcza tyle tej witaminy co dwie cytryny? Ponadto ma dużo potasu, karotenoidów, czyli substancji, które przekształcają się w naszym organizmie w witaminę A, ma witaminy z grupy B. Bez obaw mogą ją jeść osoby dbające o linię, bowiem jest niskokaloryczna. Z kolei zielona papryka, to źródło chlorofilu, który może okazać się przydatny w obronie organizmu przed szkodliwymi czynnikami rakotwórczymi.
Paprykę do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb, a do nas trafiła pod nazwą „pieprz turecki”. Początkowo uważana za roślinę ozdobną, dopiero później doceniono jej walory kulinarne i zdrowotne. Najwięcej wartości odżywczych ma surowa papryka. Krójcie ją dopiero, gdy będziecie zamierzali ją jeść, bo wtedy nie traci witaminy C.
Skoro jesteśmy przy czerwonym kolorze, nie zapominajcie o malinach. U taty na działce zjadamy je prosto z krzaka. Maliny zwiększają odporność ze względu na zawartość m.in. witaminy C. Sok z malin działa napotnie, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Dwa lata temu, dostałam od pewnej starszej góralki butlę gęstego soku z malin, które własnoręcznie zbierała. Żeby się do nich dostać chodziła w kaloszach po rzece, bo rosły przy brzegach i zrywała te najbardziej dorodne. W tym roku sok będę robiła z mamą, w sokowniku. Na jesień i zimę będzie w sam raz.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-08-28 08:49:00
Orzechami w cholesterol
Najnowsze doniesienia z Uniwersytetu w Toronto brzmią: na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) lepiej działa jedzenie orzechów, soi lub owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w diecie.
-
data publikacji: 2012-08-23 19:36:00
Koszmarne potrawy z dzieciństwa
Na szkolnej stołówce najbardziej nienawidziliśmy szpinaku. Teraz wiem dlaczego. Bo była to zielona breja bez przypraw. Ciekawa jestem czy kucharka w ogóle go jadła. Dziś uwielbiam szpinak, mocno przyprawiony czosnkiem, solą, pieprzem. Z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i makaronem...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-08-21 13:00:00
Kawa na chorobę
Moim ulubionym napojem tego lata jest kawa mrożona. Do tej pory najlepszą piłam w jednej z nadmorskich, bardzo dobrych, restauracji. Z dodatkiem domowej roboty lodów waniliowych albo czekoladowych, z bitą śmietaną. Dziś w domu będę próbowała odtworzyć ten smak. Wiecie, że kawę powinny pić...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-08-19 12:06:00
Przetworzone jedzenie sprzyja powstawaniu raka
Najnowsze doniesienia południowokoreańskich naukowców mówią, że emulgatory, stabilizatory z fosforem, powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym - dodawane m.in. do napojów, wypieków czy przetworzonych mięs mogą powodować powstawanie i szybszy wzrost nowotworów płuc. Na pewno tak się dzieje...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-08-09 11:50:00
Kobiety się starają
Najnowszy sondaż przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Headlines Porter Novelli pokazuje, że aż 60 proc. Polaków nie robi nic, by zdrowiej żyć. To straszne! Myślałam, że apele lekarzy, mediów spowodują, że bardziej będziemy o siebie dbać. Niestety lekarze swoje, a my swoje. Z badania...czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
benio | 29-09-2012