rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

28-08-2012

Orzechami w cholesterol

Najnowsze doniesienia z Uniwersytetu w Toronto brzmią: na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) lepiej działa jedzenie orzechów, soi lub owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w diecie.

Z badania naukowców wynika, że zmiany w diecie zmniejszają w takim samym stopniu poziom złego cholesterolu (LDL) jak, w krótkim terminie, leki. Lekarze przetestowali trzy grupy kontrolne liczące 351 osób, które przez 6 miesięcy były na wegetariańskiej diecie. Dwóm grupom dodano do menu soję, tofu, mleko sojowe, fasolę, owiec, jęczmień, orzechy oraz margaryny ze sterolami roślinnymi. Ci, którzy jedli tak urozmaicone posiłki mieli o 13 proc. niższy poziom LDL, zaś osobom  będącym na diecie niskotłuszczowej tzw. zły cholesterol obniżył się nieznacznie, zaledwie o 3 proc. Ciekawe co na to nasi lekarze?

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 01-09-2012

    Na temat polskich lekarzy to ja się nie wypowiadam...dobrze wiedzieć natomiast, że orzechy zmniejszają ten cholesterol, bo lubię sobie podłubać i zjeść takie świeże prosto z drzewa

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-08-23 19:36:00

    Koszmarne potrawy z dzieciństwa

    Na szkolnej stołówce najbardziej nienawidziliśmy szpinaku. Teraz wiem dlaczego. Bo była to zielona breja bez przypraw. Ciekawa jestem czy kucharka w ogóle go jadła. Dziś uwielbiam szpinak, mocno przyprawiony czosnkiem, solą, pieprzem. Z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i makaronem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-08-21 13:00:00

    Kawa na chorobę

    Moim ulubionym napojem tego lata jest kawa mrożona. Do tej pory najlepszą piłam w jednej z nadmorskich, bardzo dobrych, restauracji. Z dodatkiem domowej roboty lodów waniliowych albo czekoladowych, z bitą śmietaną. Dziś w domu będę próbowała odtworzyć ten smak. 
Wiecie, że kawę powinny pić...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-08-19 12:06:00

    Przetworzone jedzenie sprzyja powstawaniu raka

    Najnowsze doniesienia południowokoreańskich naukowców mówią, że emulgatory, stabilizatory z fosforem, powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym - dodawane m.in. do napojów, wypieków czy przetworzonych mięs mogą powodować powstawanie i szybszy wzrost nowotworów płuc. Na pewno tak się dzieje...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-08-09 11:50:00

    Kobiety się starają

    Najnowszy sondaż przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Headlines Porter Novelli pokazuje, że aż 60 proc. Polaków nie robi nic, by zdrowiej żyć. To straszne! Myślałam, że apele lekarzy, mediów spowodują, że bardziej będziemy o siebie dbać. Niestety lekarze swoje, a my swoje. Z badania...czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-08-07 11:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Nie jedzmy byle czego!

    Niedawno głośno było o tym jak wyglądają nadmorskie bary i restauracje od kuchni, czyli zaplecza. Nieprzestrzeganie zasad higieny, podawanie starego jedzenia, brak książeczek sanepidu, to tylko niektóre grzechy popełniane w niektórych lokalach. Nieuczciwi pracownicy odświeżają stare ryby...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012