Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

06-12-2013

Zdrowie zamiast łez

Przeczytałam ostatnio, że pojawiła się nowa odmiana cebuli, która nie wyciśnie nam łez podczas krojenia, a do tego ochroni przed chorobami układu krążenia i może pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Składnik, który powoduje łzawienie, naukowcy zastąpili związkiem występującym w czosnku. Udowodniono, że zmodyfikowana cebula ma działanie przeciwzapalne oraz, podobnie jak tradycyjna cebula, sprzyja kontroli masy ciała. Nikogo nie będę przekonywać do szukania zmodyfikowanej wersji cebuli. Jedzmy tę, którą mamy akurat pod ręką. Jest bogata w witaminy A, B, C, zawiera kwas foliowy, fosfor, magnez, żelazo, błonnik pokarmowy. Dobra jest np. na kaszel, ponadto obniża gorączkę, przyspiesza krążenie. Gdy jesteśmy przeziębieni lub przemarzniemy,  syrop z cebuli będzie dobrym lekarstwem. Gdy byłam dzieckiem piłam codziennie w okresie jesienno-zimowym. 

 

Syrop z cebuli:

- 3 cebule

- 3-4 łyżeczki cukru lub 2 miodu

- cytryna

- opcjonalnie czosnek

 

Cebule kroimy w krążki i układamy w słoiku (możemy dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki). Warstwy cebuli przesypujemy cukrem, zakręcamy słoik i stawiamy w ciepłe miejsce np. na kaloryferze. Czekamy aż pojawi się syrop. Po upłynnieniu możemy dodać do słoika sok z cytryny. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-11-25 08:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    W czym nosicie zakupy ?

    Gdy wprowadzono plastikowe torby jednorazowe, przestaliśmy nosić zakupy w torbach z materiału. Teraz, chroniąc środowisko, znowu do nich powracamy. Pamiętajmy jednak, że torby wielokrotnego użytku należy często prać i prasować, ponieważ są siedliskiem bakterii E.coli. 

    Naukowcy zwracają...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-19 10:37:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Błonnik na zdrowie

    Dietetycy, lekarze podkreślają jak ważny jest błonnik w naszej diecie. Chroni przed chorobami układu pokarmowego i krążenia, pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami, chroni przed zaparciami, usprawnia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega przed przyswajaniem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-15 08:11:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zachować jak najwięcej witamin

    Bardzo dbam o to, by wycisnąć z warzyw jak najwięcej witamin, dlatego szczególną uwagę zwracam na ich przygotowywanie. Lubimy warzywa lekko twardawe, więc nie gotuję ich długo, ostatnio zaczęłam także dolewać minimalną ilość wody lub wybieram gotowanie na parze. Tak jest zdrowiej. Polecam...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-06 11:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowe menu = lepsza forma psychiczna

    Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, na wygląd. Naukowcy z Finlandii przedstawili nam kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie przynosi wiele korzyści. Zrobili badania, z których wnioski są następujące: jedzenie owoców, warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, drobiu, ryb może nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-04 10:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jesz ryby - będziesz zdrowszy

    Z jednej strony naukowcy straszą nas, że ryby zawierają metale ciężkie, z drugiej zaś namawiają, by koniecznie włączyć je do menu, bo są zdrowe. Kolejne ich badania pokazują, że ryby mają dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Według naukowców, największe...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012