Ocena:
(głosy: 5)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

18-02-2013

O czeskiej kuchni - Leszek Mazan, pierwszy Polak odznaczony medalem Jarosława Haszka

Burianovą przyrządzam osobiście

Z Leszkiem Mazanem, dziennikarzem i publicystą, autorem książek poświęconych Krakowowi i Pradze, korespondentem Polskiej Agencji Prasowej w Pradze w latach (1985-1992) rozmawiamy o czeskiej kuchni. Z okazji 70. rocznicy urodzin Leszek Mazan otrzymał jako pierwszy Polak medal Jarosława Haszka, autora „Przygód dobrego wojaka Szwejka podczas wojny światowej”.

Leszek Mazan, pierwszy Polak odznaczony medalem Jarosława Haszka, dziennikarz, podczas swojego jubileuszu w sali obrad krakowskiego magistratu       Leszek Mazan, pierwszy Polak odznaczony medalem Jarosława Haszka, dziennikarz, podczas swojego jubileuszu w sali obrad krakowskiego magistratu

 

Jak dotąd mówimy tylko o jedzeniu, ale przecież Czechy słynne są z piwa. Chyba je pan popijał?

Pije się tam piwo lekkie, najwyżej dziesięcioprocentowe. Oczywiście prawie każde piwo czeskie jest pyszne, a Czesi pijąc je mają pewne zasady według których je podają. Pierwsza zasada mówi, że musi być serwowane w odpowiedniej temperaturze. Stąd czeskie powiedzenie, że „ciepłe piwo jest gorsze niż zimna Niemka”.

W Czechach było i jest zawsze wiele fantastycznych browarów – w tej chwili jest ich, jeśli dobrze pamiętam, 67. Od wieków słynna jest tam zasada budowania miast: najpierw wznosi się browar, a potem mury  obronne. Inaczej nie, bo  według nich, gdyby nie browar nie byłoby czego bronić...

Każdy czeski polityk odwiedzający jakieś miasto musi skosztować piwa z lokalnego browaru, sfotografować się z półlitrowym  kuflem.

 

Stały smakosz tego trunku podobno ma taki własny kufel w hospudce ?

Oczywiście. Miałem taką ulubioną czwartorzędną hospudkę w samym centrum Pragi, niedaleko koszar - „Starą Kasarnię” na ulicy Truhlarskiej , do której stale chodziłem  i tam nad barem wisiał mój kufel, do którego mi zawsze nalewano piwo.

 

Mamy teraz w Polsce wiele możliwości poznania kuchni narodowych, czy poleciłby pan jakąś restaurację, gdzie można posilić się po czesku?

W Bielsku-Białej w restauracji U Szwejka można zjeść autentyczne potrawy czeskie, i kiedy tam jestem zawsze jadam gulasz i zupę czosnkową.

 

* Leszek Mazan – urodził się w 1942 roku w Nowym Sączu, dziennikarz, publicysta, autor licznych książek. Pracował  jako korespondent Polskiej Agencji Prasowej, był redaktorem „Przekroju”, prowadził w TVP „Pegaz”, był szefem kroniki TVP Kraków. Znawca tematyki krakowskiej - razem z Mieczysławem Czumą stworzyli krakauerologię stosowaną. Szwejkolog z zamiłowania.

Strona: 1 2 3 4 5
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012