Awokado na zdrowie
Lubicie awokado? Ja rzadko po nie sięgam, zupełnie nie wiem dlaczego, bo przecież lubię. Mój znajomy używa go zamiast masła do smarowania chleba. Czy wiecie, że tłuszcze w awokado są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, co te zawarte w maśle. Owoc zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor. Nie jest niestety dietetyczny. W 100 gramach mamy aż 220 kilokalorii i 23,5 grama tłuszczów, ale przecież nie musimy zjadać całego od razu, można zrobić sobie z niego pastę do smarowania pieczywa i codziennie nią smarować chleb. Choć ma sporo kalorii, to ponoć osoby, które codziennie jedzą awokado, według naukowców, mają niższe BMI (wskaźnik masy ciała) niż osoby, które go nie jedzą. Mają też mniejszy obwód pasa i rzadziej cierpią na tzw. zespół metaboliczny, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, miażdżycę naczyń i inne choroby układu krążenia. Badania pokazały także, że amatorzy awokado przestrzegają zasad zbilansowanej diety i są szczuplejsze oraz mają niższy poziom cholesterolu.
Owoc powinny jeść osoby chorujące na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Polecany jest też osobom chorującym na miażdżycę i nadciśnienie.
Z awokado można zrobić pyszną salsę guacamole. Oprócz awokado dodaje się limonkę i sól, można też dodać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Sos podaje się zwykle z plackami tortilla, a Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.
A jak Wy jecie awokado?
toja53 | 21-03-2013