Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

19-03-2013

Awokado na zdrowie

 

Lubicie awokado? Ja rzadko po nie sięgam, zupełnie nie wiem dlaczego, bo przecież lubię. Mój znajomy używa go zamiast masła do smarowania chleba. Czy wiecie, że tłuszcze w awokado są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, co te zawarte w maśle. Owoc zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor. Nie jest niestety dietetyczny. W 100 gramach mamy aż 220 kilokalorii i 23,5 grama tłuszczów, ale przecież nie musimy zjadać całego od razu, można zrobić sobie z niego pastę do smarowania pieczywa i codziennie nią smarować chleb. Choć ma sporo kalorii, to ponoć osoby, które codziennie jedzą awokado, według naukowców, mają niższe BMI (wskaźnik masy ciała) niż osoby, które go nie jedzą. Mają też mniejszy obwód pasa i rzadziej cierpią na tzw. zespół metaboliczny, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, miażdżycę naczyń i inne choroby układu krążenia. Badania pokazały także, że amatorzy awokado przestrzegają zasad zbilansowanej diety i są szczuplejsze oraz mają niższy poziom cholesterolu. 

Owoc powinny jeść osoby chorujące na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Polecany jest też osobom chorującym na miażdżycę i nadciśnienie. 

awokado można zrobić pyszną salsę guacamole. Oprócz awokado dodaje się limonkę i sól, można też dodać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Sos podaje się zwykle z plackami tortilla, a Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.

A jak Wy jecie awokado

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    toja53 | 21-03-2013

    A ja jem awokado raz w tygodniu. Jak już zmięknie - na ogół 3-4 dni po kupieniu ale czasem dłużej - obieram, oddzielam od pestki, rozgniatam widelcem, do jednego awokado wciskam 3 ząbki czosnku, trochę solę, doprawiam imbirem w proszku, mieszam i tym smaruję po wyjęciu z piekarnika grzanki (jeszcze ciepłe). Polecam:)


Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-03-11 16:45:00

    Kieliszek wina = lepsze rokowania dla chorych ?

    Kieliszek wina dziennie zwiększa szanse przeżycia chorych z rakiem piersi - tak sądzą naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge, współpracujący z South Egypt Cancer Institute. 

    By tego dowieść zbadali ok. 13 tys. kobiet cierpiących na ten nowotwór. Statystyki mówią, że ryzyko zgonu chorej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-26 15:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zakazane, bo pogarszają wygląd

     

    Z trądzikiem zmagają się nie tylko nastolatki, coraz częściej dotyczy także dojrzałych osób. Amerykańscy naukowcy z New York Medical College i New York University, że dieta ma niebagatelny wpływ na stan skóry nastolatków oraz dorosłych. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-18 15:46:00

    Nie dla śmieciowego jedzenia !

     

    Unikam barów szybkiej obsługi. Nie wstępuję do nich nawet wtedy, gdy jestem głodna jak wilk. Wolę zjeść banana albo jabłko i zrobić zdrowy obiad. 

    Podoba mi się pomysł lekarzy z kanadyjskiej prowincji Ontario, którzy domagają się specjalnych etykiet na tzw. śmieciowym jedzeniu, np....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-07 18:21:00

    Tłusto mi

    Miałam ambitny plan, by wybrać się na Górczewską w Warszawie po najlepsze pączki. Nie udało mi się. Poszedł znajomy. Miał kupić. Po godzinie oczekiwania w kolejce na mrozie, zrezygnował, bo zapowiadały się jeszcze przynajmniej dwie godziny stania. Też bym odpuściła. Kupiłam w innej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-01-25 14:12:00

    Chiński bubel

     

    Nie znoszę chińskiego czosnku. Bo nie pachnie jak nasz polski , a do tego może szkodzić. Ostrzegają przed nim lekarze i  naukowcy twierdząc, że czosnek z Chin może zawierać chemikalia, grzyby i pleśń. I choć jest tańszy od polskiego, nie kupujmy go. W Azji czosnek jest uprawiany bez...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012