Jedzmy owoce jagodowe !
Ostatnio pisałam o dobroczynnych właściwościach awokado. Tym razem też będzie o owocach, ale o tych, za którymi tęsknię najbardziej, czyli o truskawkach i borówkach amerykańskich. Najlepsze są przecież te w sezonie.
Miłośnicy tych owoców mogą je jeść z przekonaniem, że dbają o swoje zdrowie. Owoce są bogate we flawonoidy, które są również obecne w czerwonych winogronach i czerwonym winie, jeżynach, bakłażanach, a także innych owocach i warzywach, zwłaszcza mających barwę od czerwonej po fioletową. Mają korzystny wpływ na układ krążenia, m.in.: przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej i rozszerzają naczynia krwionośne.
Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii twierdzą, że zjadanie co najmniej trzech porcji truskawek i borówek amerykańskich tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią. Takie wnioski naukowcy wysnuli badając ponad 93 tys. pań w wieku 25-42 lata. W ciągu 18 lat panie musiały co cztery lata wypełniać ankiety na temat swojej diety. Kobiety, które jadły najwięcej tych owoców miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej, nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.
Borówki amerykańskie i truskawki zostały uwzględnione dlatego, że są to owoce najczęściej jedzone przez mieszkańców USA. Nie wykluczone jest, że inne składniki diety mogą wywoływać podobny wpływ na zdrowie.