BibliaSmakow - Biblia Smaków
Moja Kuchnia
-
- średnie
- do 60 min
Zupa szparagowa z cambozolą i świeżo mielonym pieprzem
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Szparagi opłukać, zagotować lekko osoloną wodę w wysokim garnku. Włożyć szparagi i gotować przez 10 minut. Wyjąć szparagi, w garnku pozostawić 0,5l wywaru z gotowania. Odciąć końcówki szparagów do dekoracji. Resztę pokroić i wrzucić...
-
- średnie
- do 30 min
Jajko sadzone ze szparagami i rzodkiewką
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Szparagi gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać kroplę oliwy, wybić na nią jajka i smażyć 2 minuty. W tym czasie pokroić rzodkiewki w cienkie plasterki, a szparagi przekroić wzdłuż na pół. Jajka doprawić solą i...
-
- średnie
- do 30 min
Grillowane szparagi z sosem holenderskim z koperkiem
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Szparagi opłukać, owinąć plastrami boczku. Patelnię grillową nasmarować oliwą i dobrze rozgrzać. Smażyć szparagi obracając co jakiś czas, tak żeby boczek z każdej strony się zrumienił. Smażenie zajmie w sumie około 10-12 minut. W tym...
-
- średnie
- do 60 min
Tarta ze szparagami
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 1
Piekarnik na 190°C. Szparagi opłukać, odciąć białe końcówki, jeśli są. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem francuskim dno i brzegi na wysokość dwóch centymetrów. Szparagi przeciąć w 1/3 wysokości. Sery pokroić w...
-
- średnie
- do 30 min
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać dwa, obrane ząbki czosnku i sok z cytryny. Wrzucić umyte szparagi. Gotować 10 minut na średnim ogniu. W rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodać pokrojony...
-
- łatwe
- do 60 min
Babeczki z kawałkami czekolady
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C. Jajko ubić z cukrem pudrem miksując przez około minutę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować, dolać oliwę i jogurt. Dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wielkość kawałków...
-
- średnie
- do 60 min
Makowa zebra
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić. Mleko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, mleko z masłem i drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Piekarnik na...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Sałatka śledziowa z kiwi
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Śledzie też drobno siekamy i mieszamy wszystkie składniki...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Pasztet z białymi truflami
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Pieczenie pasztetów to tradycja w domu, a od pewnego czasu tradycją stało się dodawanie do nich trufli. Pasztet ma dzięki temu niesamowity smak, a jak pachnie! Niebo w gębie. Wieprzowinę, boczek, żołądki i serca wrzucam do garnka,...
-
- średnie
- do 30 min
Wielkanocne jajka
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 1
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, żeby skorupka łatwiej odchodziła. Obieramy i zabieramy się za wzorki. Można je wyciąć zwykłym nożem, ale to dosyć skomplikowane zajęcie. Ja posłużyłam się specjalnym nożem do dekoracyjnego...