Suplementy diety. Jakie są oznaki niedoborów witamin?
Źródłem witamin powinno być jedzenie, choć bywają wyjątkowe sytuacje
Witaminy to związki organiczne, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich źródłem powinna być dieta bogata w warzywa, owoce, nasiona, kasze, orzechy, kiełki, tłuszcze roślinne i ryby.
W ostatnim czasie suplementy diety zażywa się nie po to, by uzupełnić niedobory, ale by promować zdrowie i zapobiegać chorobom.
Nie pochwalają tego naukowcy i lekarze, twierdząc, że dobrze odżywione populacje nie potrzebują zażywać witamin w ramach prewencji zdrowotnej. - Jeśli nasze menu jest bogate w świeże, nieprzetworzone produkty, jemy różnorodne jarzyny i owoce, wówczas nie trzeba się martwić o niedobór składników odżywczych. Lepiej pobierać witaminy z pożywienia niż z apteki, gdyż te naturalne lepiej się wchłaniają i nie ma możliwości ich przedawkowania — wyjaśnia Anna Senderska, specjalista medycyny rodzinnej, dietetyk w Centrum Medycznym Enel-Med.
Podobnego zdania są naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Według nich, zbyt duża ilość witamin nie jest dobra dla organizmu. Badacze przebadali ponad 38 tys. kobiet w wieku dojrzałym. Żadnej nie brakowało witamin, a mimo to łykały suplementy diety bez porozumienia z lekarzem. Z reguły były to tabletki zawierające magnez, cynk, witaminę B6, kwas foliowy, żelazo i komplet witamin.
Okazało się, że panie po przekroczeniu 50. roku życia nie powinny zażywać suplementów diety bez konsultacji z lekarzem, ponieważ tabletki te szkodzą ich zdrowiu i zwiększają ryzyko wcześniejszej śmierci. Autorzy badania podkreślają, by apteczne pastylki witaminowe zażywać jedynie w razie wyraźnie uzasadnionej medycznej przyczyny, np. w przypadku niedoborów.
Seniorzy i sportowcy uzupełniają niedobory
Witaminy dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i grupa witamin B). Pierwsze występują głównie w maśle, tranie, żółtku, mleku i olejach roślinnych, drugie w mięsie, produktach zbożowych, jarzynach i owocach. - Częściej brakuje nam tych, rozpuszczalnych w wodzie, gdyż szybciej eliminują się z organizmu - tłumaczy lekarka.
Suplementy powinny uzupełniać powstałe niedobory np. przy zwiększonym wysiłku fizycznym, przemęczeniu lub z powodu wyeliminowania niektórych składników z diety. Mogą je przyjmować palacze. - Nikotyna powoduje stres oksydacyjny, blokuje różne reakcje biochemiczne, jest antywitaminą, dlatego te osoby mogą łykać pastylki witaminowe. Również osoby często chorujące, nadużywające alkoholu, powinny przyjmować dodatkowe porcje witamin - dodaje dr Senderska.
Na niedobory narażone są także ci, którzy jedzą głównie fast-foody, piją dużo mocnej kawy i herbaty, są w starszym wieku i nie mogą pozwolić sobie na jedzenie wszystkich produktów ze względu na stan zdrowia, a także osoby po przebytych chorobach powodujących osłabienie organizmu, po antybiotykoterapii.
Suplementy witaminowe i awitaminoza
Awitaminoza to brak odpowiedniej ilości witamin. Niedobory mogą być spowodowane wadami genetycznymi. Ten rodzaj niedoborów nazywany jest pierwotnym i bywa dziedziczny. Nie wystarczy wówczas bogata w witaminy dieta. W takim przypadku podaje się preparaty multiwitaminowe w dużych dawkach, wyłącznie pod kontrolą lekarza. Z kolei, niedobór wtórny, pojawia się gdy przyjmujemy zbyt małą ilość witamin z pożywienia lub też z powodu zaburzeń trawienia i wchłaniania. W tym przypadku decydujące znaczenie ma odpowiednio ułożona dieta. Objawem awitaminozy może być znużenie, brak apetytu, jak również zmiany skórne, np. suchość, a także kłopoty z widzeniem.
- Nie da się niestety zbadać poziomu witamin w organizmie, dlatego w przypadku tego typu dolegliwości, warto udać się do lekarza, który zapisze odpowiednią dawkę witamin - dodaje.
Najczęściej występuje niedobór witaminy C, a także z grupy B, A i D. Witamina C uczestniczy w ogromnej ilości procesów metabolicznych w organizmie i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Zwalcza m.in. infekcje bakteryjne i wirusowe, poprawia odporność. Nie da się jej przedawkować, jeśli przyjmowana jest w sposób naturalny. Dużo witaminy C można znaleźć w cytrusach, w porzeczkach, w kapuście, w pomidorach, natce pietruszki. - Niedobór witaminy C sprzyja rozwojowi miażdżycy, obniża odporność organizmu, lepiej więc zadbać o jej odpowiednią ilość, szczególnie wczesną wiosną i jesienią - mówi dr Anna Senderska.
B w strączkach, D w rybie
Witamin z grupy B brakuje osobom, które nie jedzą warzyw i owoców, alkoholikom i tym, którzy się odchudzają. Trzeba wiedzieć, że zbyt mała ilość witaminy B w organizmie może być przyczyną zmian w układzie nerwowym, może doprowadzić do zaburzeń w układzie krwiotwórczym i sercowo- naczyniowym. Wskazana jest szczególnie w chorobach miażdżycowych.
Witamina B1 występuje w warzywach strączkowych, pełnoziarnistych produktach, w wieprzowinie, w rzodkiewce, kapuście. Witaminę B2 znajdziemy w mleku i jego przetworach i w produktach zbożowych.
Najbardziej narażone na niedobór witaminy A są osoby nadużywające alkoholu, palacze oraz osoby ze schorzeniami wątroby. Produkty bogate w tę witaminę to sery żółte, przetwory mleczne, wątroba ssaków i ryb. Witaminę D przyjmuje się jedząc ryby, masło, wątrobę ssaków, jajka i pijąc tran. - Jest potrzebna przy tworzeniu tkanki kostnej. Jej brak przyczynia się do krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Odpowiednią jej dawkę przepisuje lekarz - dodaje.
Hiperwitaminoza: nadmiar szkodzi
Przyjmowanie syntetycznych witamin może grozić przedawkowaniem czyli hiperwitaminozą. Łatwo przedawkować można witaminy A,D,E i K.
Hiperwitaminoza witaminy A może powodować ociężałość, utratę apetytu, łysienie, odwapnienie kości, zaburzenia pracy nerek, dysfunkcje serca. Nadmiar witaminy B1 objawia się drżeniem mięśni i kołataniem serca, a witaminy B2 świądem, drętwieniem kończyn oraz uczuciem palenia i kłucia. Z kolei, przedawkowanie witaminy D może spowodować nudności, wymioty, pocenie się, ból oczu, biegunkę. Zbyt duże dawki witaminy E mogą spowodować zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, uczucie zmęczenia i osłabienia.
Skomentuj artykuł
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie, suplementy diety, seniorka, senior, profilaktyka chorób wieku dojrzałego, preparaty witaminowe, dietaPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Jest projekt listy bezpłatnych leków dla seniorów!
- Bezpłatne leki dla seniorów 75+. Od kiedy? Dla kogo?
- Waloryzacja emerytur i rent. Nowe zasady od 2015 roku
- DVD. Detektyw. Serial HBO
- Jak rozpoznać przewlekłą niewydolność żylną?
- Nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, epilepsja. Jak choroby wpływają na seks?
- Teneryfa. Tu słońce świeci przez cały rok
- Art Generacje w filmie
- Choroby odpasożytnicze. Owsiki, tasiemiec, lamblie groźne dla osób starszych
- „Werter”, Opera z Royal Opera House na żywo
stars | 09-10-2012
Lepiej zjeść jabłko czy gruszkę.
Celina_14 | 10-12-2012