Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

16-05-2012

Lekkie nie zawsze zdrowe i może utuczyć

 

Ile razy kupiliście "odchudzone" jogurty, serki, majonezy, czekolady i pozwoliliście sobie na ich dużą porcję, bo wydawało wam się, że to po pierwsze zdrowo, a po drugie, że wcale wam nie przybędzie w biodrach. Nic bardziej mylnego. Produkty light mają czasem więcej kalorii niż normalne, a niektóre bywają szkodliwe dla zdrowia i zwykle kosztują więcej niż tradycyjne. 

Tzw. lekkie jedzenie to wymysł Amerykanów, którzy chcieli być szczupli jedząc frytki. 

Oczywiście są produkty light, które są zdrowe, ale żeby znaleźć te właściwe, musimy dokładnie czytać ich skład.  Pamiętajmy, że skład żywności podawany jest według zasady: im dalej od początku listy tym zawartość składnika jest mniejsza w produkcie. 

 

Produkt light to taki, który ma mniej tłuszczu, węglowodanów i cukru. Jego wartość kaloryczna wynosi nie więcej niż 40 kalorii na 100 gramów dla produktów stałych i nie więcej niż 20 dla płynnych (na 100 ml) - tyle mówi rozporządzenie Parlamentu Europejskiego. Nasi sprytni producenci, którzy nas oszukują i zarabiają na naszej niewiedzy, znaleźli sposób, by obejść przepisy. A jakże! Zamiast słowa light piszą, że ich wyrób jest lekki, slim, fitness, dietetyczny, O proc. (tyle, że często nie wiadomo czego, bo tego już nie dodają, a np. obniżoną zawartość tłuszczu uzupełniają cukrem. Efekt jest taki, że kalorii w takim produkcie jest więcej niż w tradycyjnym). 

 

Produkt light o obniżonej zawartości tłuszczu powinien mieć poniżej 3 g tłuszczu w 100 gramach. Jednak wiele wersji niskotłuszczowych ma tyle samo lub nawet więcej energii niż ich pełnotłuste odpowiedniki. Tłuszcz poprawia smak i konsystencję wielu potraw. By zrównoważyć jakoś jego mniejszą ilość, producenci dodają więcej węglowodanów, zagęstników. 

 

Dlatego zanim włożymy "lekki" serek do koszyka, sprawdźmy ile ma kalorii ten pełnotłusty, a ile niskotłuszczowy i jakie dodatki zawiera. Czasami mniej tłuszczu wcale nie wychodzi na dobre. Warto wiedzieć, że nadmierne spożywanie odtłuszczonych produktów może być przyczyną biegunek i niestrawności. Ich jedzenie jest szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży, karmiących oraz osób starszych.

 

Z kolei produkty niskocukrowe charakteryzują się tym, że mają mniej niż 5 g cukru w 100 g. Tyle, że ten cukier w wielu przysmakach trzeba czymś zastąpić. Przecież nie lubimy mało słodkich rzeczy. Najczęściej zamiennikiem są sztuczne słodziki takie jak np. aspartam, który jest nawet 200 razy słodszy niż cukier. Słodzikami naszpikowane są soki, dżemy, napoje gazowane, gumy do żucia, a nawet witaminy. Do uzyskania słodkiego smaku wystarczy niewielka ilość aspartamu, ale należy wiedzieć, że jest on szkodliwy dla zdrowia. 

Włoscy naukowcy wiele miesięcy karmili nim szczury. Każda grupa dostawała go w różnej dawce. Zwierzęta ginęły z powodu raka: głównie chłoniaka, białaczki, guzów nerek, a nowotwory rozwijały się nawet u tych, którym podawano niewielkie ilości słodzika. Aspartam może być przyczyną nowotworów także u ludzi. Zjedzony w nadmiarze wywołuje problemy żołądkowe, biegunki, bóle mięśni, głowy, rozdrażnienie. Pozostałe słodziki powszechnie używane, np. ksylitol spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę. 

 

Pamiętajmy, że żywność z tego typu dodatkami to żywność przetworzona. Lepiej więc zjeść mniej tradycyjnego produktu niż spożywać nadmierne ilości tzw. lekkich produktów  nafaszerowanych związkami chemicznymi. Dietetycy i lekarze ostrzegają przez dietą light, bowiem jedząc codziennie beztłuszczowe pokarmy narażamy się na niedobór witamin, m.in. A, E i D, które są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Pomimo, że odtłuszczony nabiał wzbogacony jest witaminami, nie są one tak wartościowe jak naturalne. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 16-05-2012

    Kiedy widzę napisz light, dietetyczny, lekki, zdrowy itd., to nawet nie zwracam uwagi na taki produkt. Wiele razy już zrobiłam zakup light bez sprawdzenia wcześniej składu i ilości kalorii. Dopiero w domu po porównaniu z normalnym produktem uświadomiłam sobie jakie to jest "DUŻY LIGHT"

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-05-14 17:40:00

    W Indiach używają curry i rzadziej chorują

     

    Rak prostaty jest uznawany za chorobę cywilizacyjną, która dotyka coraz większej grupy mężczyzn, głównie po 50. roku życia. Systematycznie rośnie liczba pacjentów. Na nowotwór gruczołu krokowego każdego roku zapada ponad 9 tys. panów. Rocznie umiera około 4 tys. chorych, ponieważ zbyt...
    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-05-10 12:49:00

    Dobre tylko czerwone łodygi

    Przywieziony z targu rabarbar (rzewień) czeka w kuchni. Dziś robię ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Jako dziecko nie lubiłam wypieków z jego użyciem, smakował mi tylko kompot, który gotował ojciec. Ale z czasem kwaśny smak rabarbaru przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu ze...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-05-07 14:59:00

    Nie pocą się bo jedzą soję

    Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Mam na to kolejny dowód. Otóż okazuje się, że Azjatki lepiej znoszą okres przekwitania niż Europejki czy Amerykanki. A dlaczego? Bo jedzą dużo sojowych produktów! Ponadto ich menu jest bogate w warzywa,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-30 14:47:00

    Na grilla: ryby i warzywa

    Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-28 00:39:00

    Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy

    Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...

    czytaj więcej »

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012