16-05-2012
Lekkie nie zawsze zdrowe i może utuczyć
Tzw. lekkie jedzenie to wymysł Amerykanów, którzy chcieli być szczupli jedząc frytki.
Oczywiście są produkty light, które są zdrowe, ale żeby znaleźć te właściwe, musimy dokładnie czytać ich skład. Pamiętajmy, że skład żywności podawany jest według zasady: im dalej od początku listy tym zawartość składnika jest mniejsza w produkcie.
Produkt light to taki, który ma mniej tłuszczu, węglowodanów i cukru. Jego wartość kaloryczna wynosi nie więcej niż 40 kalorii na 100 gramów dla produktów stałych i nie więcej niż 20 dla płynnych (na 100 ml) - tyle mówi rozporządzenie Parlamentu Europejskiego. Nasi sprytni producenci, którzy nas oszukują i zarabiają na naszej niewiedzy, znaleźli sposób, by obejść przepisy. A jakże! Zamiast słowa light piszą, że ich wyrób jest lekki, slim, fitness, dietetyczny, O proc. (tyle, że często nie wiadomo czego, bo tego już nie dodają, a np. obniżoną zawartość tłuszczu uzupełniają cukrem. Efekt jest taki, że kalorii w takim produkcie jest więcej niż w tradycyjnym).
Produkt light o obniżonej zawartości tłuszczu powinien mieć poniżej 3 g tłuszczu w 100 gramach. Jednak wiele wersji niskotłuszczowych ma tyle samo lub nawet więcej energii niż ich pełnotłuste odpowiedniki. Tłuszcz poprawia smak i konsystencję wielu potraw. By zrównoważyć jakoś jego mniejszą ilość, producenci dodają więcej węglowodanów, zagęstników.
Dlatego zanim włożymy "lekki" serek do koszyka, sprawdźmy ile ma kalorii ten pełnotłusty, a ile niskotłuszczowy i jakie dodatki zawiera. Czasami mniej tłuszczu wcale nie wychodzi na dobre. Warto wiedzieć, że nadmierne spożywanie odtłuszczonych produktów może być przyczyną biegunek i niestrawności. Ich jedzenie jest szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży, karmiących oraz osób starszych.
Z kolei produkty niskocukrowe charakteryzują się tym, że mają mniej niż 5 g cukru w 100 g. Tyle, że ten cukier w wielu przysmakach trzeba czymś zastąpić. Przecież nie lubimy mało słodkich rzeczy. Najczęściej zamiennikiem są sztuczne słodziki takie jak np. aspartam, który jest nawet 200 razy słodszy niż cukier. Słodzikami naszpikowane są soki, dżemy, napoje gazowane, gumy do żucia, a nawet witaminy. Do uzyskania słodkiego smaku wystarczy niewielka ilość aspartamu, ale należy wiedzieć, że jest on szkodliwy dla zdrowia.
Włoscy naukowcy wiele miesięcy karmili nim szczury. Każda grupa dostawała go w różnej dawce. Zwierzęta ginęły z powodu raka: głównie chłoniaka, białaczki, guzów nerek, a nowotwory rozwijały się nawet u tych, którym podawano niewielkie ilości słodzika. Aspartam może być przyczyną nowotworów także u ludzi. Zjedzony w nadmiarze wywołuje problemy żołądkowe, biegunki, bóle mięśni, głowy, rozdrażnienie. Pozostałe słodziki powszechnie używane, np. ksylitol spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę.
Pamiętajmy, że żywność z tego typu dodatkami to żywność przetworzona. Lepiej więc zjeść mniej tradycyjnego produktu niż spożywać nadmierne ilości tzw. lekkich produktów nafaszerowanych związkami chemicznymi. Dietetycy i lekarze ostrzegają przez dietą light, bowiem jedząc codziennie beztłuszczowe pokarmy narażamy się na niedobór witamin, m.in. A, E i D, które są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Pomimo, że odtłuszczony nabiał wzbogacony jest witaminami, nie są one tak wartościowe jak naturalne.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-05-14 17:40:00
W Indiach używają curry i rzadziej chorują
Rak prostaty jest uznawany za chorobę cywilizacyjną, która dotyka coraz większej grupy mężczyzn, głównie po 50. roku życia. Systematycznie rośnie liczba pacjentów. Na nowotwór gruczołu krokowego każdego roku zapada ponad 9 tys. panów. Rocznie umiera około 4 tys. chorych, ponieważ zbyt...czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-05-10 12:49:00
Dobre tylko czerwone łodygi
Przywieziony z targu rabarbar (rzewień) czeka w kuchni. Dziś robię ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Jako dziecko nie lubiłam wypieków z jego użyciem, smakował mi tylko kompot, który gotował ojciec. Ale z czasem kwaśny smak rabarbaru przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu ze...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-05-07 14:59:00
Nie pocą się bo jedzą soję
Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Mam na to kolejny dowód. Otóż okazuje się, że Azjatki lepiej znoszą okres przekwitania niż Europejki czy Amerykanki. A dlaczego? Bo jedzą dużo sojowych produktów! Ponadto ich menu jest bogate w warzywa,...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-30 14:47:00
Na grilla: ryby i warzywa
Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-28 00:39:00
Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy
Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...
czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
WIESIA59 | 16-05-2012