Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

14-05-2012

W Indiach używają curry i rzadziej chorują

 

Rak prostaty jest uznawany za chorobę cywilizacyjną, która dotyka coraz większej grupy mężczyzn, głównie po 50. roku życia. Systematycznie rośnie liczba pacjentów. Na nowotwór gruczołu krokowego każdego roku zapada ponad 9 tys. panów. Rocznie umiera około 4 tys. chorych, ponieważ zbyt późno trafiają do lekarza. Szacuje się, że w 2015 roku liczba nowych rozpoznań raka gruczołu krokowego w Polsce przekroczy 13 tys. rocznie. Choroba w początkowej fazie rozwija się bezobjawowo, dlatego tak ważne są regularne badania profilaktyczne. W grupie ryzyka są panowie po 50-tce oraz ci, których krewni pierwszego stopnia chorowali lub chorują na ten rodzaj nowotworu. 

Podobno w Indiach ten rodzaj nowotworu występuje rzadziej niż np. w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy podejrzewają, że to efekt tamtejszej diety, głównie roślinnej oraz przyprawiania dań curry.

Przyprawa bowiem zawiera kurkuminę, która ma działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Hindusi wykorzystują curry także do leczenia różnych schorzeń. Naukowcy z Rutgers' Ernest Mario School of Pharmacy dowiedli, że curry może zapobiegać rakowi gruczołu krokowego lub hamować jego rozwój, zwłaszcza w połączeniu z niektórymi warzywami, które zawierają izotiocyjanian fenetylowy (PEITC): brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, rzepa. Przeprowadzili eksperymenty na myszach z osłabionym systemem immunologicznym, którym wszczepili komórki ludzkiego nowotworu prostaty. Podawanie myszom kurkuminy spowalniało rozwój wczesnej postaci raka, a dodanie PEITC jeszcze silniej hamowało rozwój choroby. W zaawansowanej postaci raka kurkumina nie działała zbyt silnie, natomiast w połączeniu z PEITC wykazała wyraźne działanie. Z kolei, we wcześniejszych badaniach na pacjentach udało się zaobserwować, że przyprawianie dań curry obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc, jelita grubego, a także wątroby. 

Zatem przyprawiajmy curry, np. ryż, ale można i ziemniaki. Najpierw należy je obgotować, pokroić w plastry i lekko podsmażyć na patelni z dymką pokrojoną w piórka i szczypiorem. Posypać curry, smażyć aż zmiękną, doprawić pieprzem i podać z maślanką. Pycha ! 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 16-05-2012

    Bardzo ciekawy artykuł, chyba powinienem podziękować mojej małżonce że często używa tej przyprawy, która zresztą mi bardzo smakuje. Można więc połączyć przyjemne z pożytecznym. Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-05-10 12:49:00

    Dobre tylko czerwone łodygi

    Przywieziony z targu rabarbar (rzewień) czeka w kuchni. Dziś robię ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Jako dziecko nie lubiłam wypieków z jego użyciem, smakował mi tylko kompot, który gotował ojciec. Ale z czasem kwaśny smak rabarbaru przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu ze...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-05-07 14:59:00

    Nie pocą się bo jedzą soję

    Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Mam na to kolejny dowód. Otóż okazuje się, że Azjatki lepiej znoszą okres przekwitania niż Europejki czy Amerykanki. A dlaczego? Bo jedzą dużo sojowych produktów! Ponadto ich menu jest bogate w warzywa,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-30 14:47:00

    Na grilla: ryby i warzywa

    Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-28 00:39:00

    Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy

    Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-25 11:31:00

    Szklanka mleka na mocne kości

    
Osteoporoza to postępujące zmniejszanie gęstości kości. Z czasem stają się one mało wytrzymałe i łatwo wówczas o złamania nawet przy niewielkiej kontuzji. Najgorsze jest to, że nie da się jej wyleczyć. Ale można do niej nie dopuścić. Pod warunkiem, że zadbamy o kości od małego. Pomoże w tym...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012