Ocena:
(głosy: 4)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

04-01-2012

Anti-aging. Jak opóźniać po 45. roku życia wpływ starzenia się na organizm?

Promłodzieńcza dieta, leki i styl życia

Opóźnianie mechanizmów starzenia się w takim zakresie, w jakim możemy to zrobić bez ryzyka pogorszenia stanu zdrowia jest działaniem prozdrowotnym.

Tina Turner i Sophia Loren zawsze podkreślały, że piją dużo wody. Od dziś, pijmy i my!  Tina Turner i Sophia Loren zawsze podkreślały, że piją dużo wody. Od dziś, pijmy i my!

 

Dieta ma zasadniczy wpływ na starzenie się organizmu


Ilość energii pobieranej z pożywieniem musi być dostosowana do potrzeb organizmu, wynikających z wieku, płci i aktywności fizycznej.

Mężczyźni (60-70 kg):
- 1750-1950 kcal/dzień przy małej aktywności fizycznej,
- 2200-2450 kcal/dzień przy umiarkowanej aktywności fizycznej;

Kobiety (50-60 kg):
- 1500-1700 kcal/dzień przy małej aktywności fizycznej,
- 1900-2100 kcal/dzień przy umiarkowanej aktywności fizycznej.


Tłuszcz

Tłuszcz powinien stanowić 25-30% całkowitej ilości energii. (Przy diecie 1750-1950 kcal/dzień - 49-58 g tłuszczu, a przy diecie 1500-1700 kcal/dzień – nie więcej niż 41-50 g tłuszczu na dzień.

Głównym źródłem tłuszczu powinny być:
- ryby morskie (śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki),
- chude mięso i wędliny (drób, cielęcina, wołowina),
- tłuszcze roślinne (margaryny, oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, kukurydziany, oliwa z oliwek),
- orzechy.

Białko

Zapotrzebowanie na białko:
- mężczyźni: 45-81 g dziennie,
- kobiety: 41-72 g dziennie.
 

Z uwagi na rosnące problemy z trawieniem i wchłanianiem, zwłaszcza osoby starsze, po 65. roku życia powinny spożywać większą ilość pełnowartościowego białka, czyli chude mięso, ryby, niskotłuszczowe produkty mleczne.
 

Strona: 1 2 3 4
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.
leksykon zdrowia seniora
poradnik seniora
webstar 2012