Ocena:
(głosy: 1)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

04-01-2015

Cukrzyca. Przyczyny, objawy, powikłania

Nie pozwól, by rozwijała się cichaczem

Cukrzyca jest obecnie główną przyczyną ślepoty u osób dorosłych, niewydolności nerek i amputacji kończyn oraz głównym czynnikiem ryzyka niedokrwiennej choroby serca i zawału serca, a także udaru mózgu, miażdżycy tętnic kończymy dolnej. Tymczasem ocenia się, że nawet co druga osoba chorująca na cukrzycę nie ma pojęcia o swoim stanie!

Tak wygląda deska pełna bezpiecznych przekąsek dla osoby chorej na cukrzycę i dla tej, która chorować nie chce.     Tak wygląda deska pełna bezpiecznych przekąsek dla osoby chorej na cukrzycę i dla tej, która chorować nie chce.

Cukrzyca jest chorobą, którą można opanować i z nią godnie żyć, ale trzeba ją wcześnie wykryć!

 

Co to jest cukrzyca

Cukrzyca to zaburzenie przemiany cukru w organizmie. Nie jest to choroba jednorodna. Mianem cukrzycy określa się kilka odmian tej choroby, której wspólną cechą jest duże stężenie cukru we krwi.

Objawy  cukrzycy są niejednorodne. Czasem pojawiają się nagle i dosyć wyraźnie, ale częściej przez długi czas są nie do zauważenia. To sprawia, że gdy w końcu cukrzyca zostaje zdiagnozowana, może się okazać, że u pacjenta nastąpiły już groźne powikłania z nią związane.



Przyczyny choroby

Cechą wspólną wszystkich typów cukrzycy jest podwyższony poziom cukru (glukozy) we krwi (hiperglikemia) , spowodowany defektami w wydzielaniu insuliny przez organizm insuliny bądź defektami jej działaniu (oporność na insulinę).

Insulina to hormon produkowany przez trzustkę. Jest odpowiedzialna za obniżanie stężenia glukozy poprzez zwiększanie transportu jej cząsteczek do komórek organizmu. Stymuluje też ich magazynowanie poprzez produkcję glikogenu.  Jednocześnie hamuje proces syntezy glukozy z innych związków, np. aminokwasów (glukoneogenezy). Wszystko to powoduje, że w surowicy ilość cukru maleje, natomiast w komórkach jest go dużo.

 

Jaka funkcję w organizmie pełni insulina?

- reguluje stężenie glukozy w organizmie,

-  wpływa na gospodarkę węglowodanową,

- zwiększa transport aminokwasów do komórek i produkcję białek,

- pobudza syntezę kwasów tłuszczowych i DNA,

- hamuje rozkładanie tłuszczów,

- wstrzymuje proces samobójczej śmierci komórki (apoptozę).

 

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 dotyczy ok. 5 procent polskiego społeczeństwa. Liczba chorych ciągle się zwiększa. Zapadają na nią osoby powyżej 30. roku życia, przy czym zachorowalność rośnie wraz z wiekiem aż do 70. roku życia, a potem spada.

W cukrzycy typu 2 zaburzenia dotyczą zarówno działania insuliny, jak i jej wydzielania z wysp trzustkowych. Po rodzicach można odziedziczyć skłonności do obu zaburzeń.

 

Przyczyny zachorowań:  

- otyłość brzuszna - powoduje oporność tkanek organizmu na działanie insuliny. Glukoza ma trudności z przedostawaniem się do komórek, a jej stężenie we krwi - rośnie. Pobudza to trzustkę do wytwarzania większych ilości hormonu. Po pewnym czasie jej rezerwy się wyczerpują i komórki ß wysp trzustki ulegają degradacji. Ilość insuliny ciągle spada, ale oporność na jej działanie ciągle się utrzymuje. Powstaje hiperglikemia i pojawiają się pierwsze objawy choroby.

- brak ruchu – szczególnie przy otyłości hamuje zużywanie glukozy w procesach energetycznych.
 

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005, melman1, WIESIA59, Superstarsi, lucja_fitas.

Skomentuj artykuł

  • stars | 06-02-2012

    Lepiej przy okazji wizyty u lekarza, zrobić badanie cukru. To nie boli. A im wcześniej zdiagnozowana i prawidłowo leczona cukrzyca, tym mniejsze powiklania. Mój dziadek dowiedział się o tym bardzo późno, bo jego lekarz przeoczył badanie cukru - zlecił wszystki, oprócz cukru. Wylądował w szpitalu, jeszcze parę godzin i zapadłby w śpiączkę cukrzycową.
  • | 24-04-2012

    ____________________________________________________________________________________________________________
    CUKRZYCA TYPU 2. MOŻNA JĄ POKONAĆ. ♥♥♥♥♥

    BH.304.
    MOTTO: CUKRZYCA TYPU 2, A STABILNY POZIOM CUKRU PRZEZ 24H. *****

    PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
    Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
    Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

    TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
    Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne.

    PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    WAŻNE.
    GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
    Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****

    GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
    Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

    KONKLUZJA FINALNA:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

    CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    72% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 21% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
    ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

    BH.304.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    ____________________________________________________________________________________________________________
  • szkrabka | 19-09-2012

    Zawsze myślałam, że powyżej 100 jest oznaką cukrzycy a tu podaje się 125... Muszę to zweryfikować z lekarzem.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012