Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 2)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

02-07-2014

Niedożywiony organizm gorzej sobie radzi z chorobami przewlekłymi

W każdym wieku trzeba dbać o zbilansowaną, wartościową dietę

Niedożywienie to poważny problem, który nie powinien kojarzyć się wyłącznie z Trzecim Światem. W Polsce sporą grupę stanowią niedożywieni seniorzy. Niepełnowartościowa dieta może przyczynić się do rozwoju wielu schorzeń lub zaostrzać przebieg chorób przewlekłych. Wbrew pozorom, niedożywienie nie musi wynikać z niskiego statusu materialnego seniora!

Troska o zbilansowaną dietę seniora to ważny element terapii    Troska o zbilansowaną dietę seniora to ważny element terapii

 

Nie dojadają z wielu powodów

 

Przyczyn niedożywienia osób w podeszłym wieku jest wiele, począwszy od czynników fizycznych, socjalnych, skończywszy na psychicznych. Jednym z powodów jest brak łaknienia towarzyszący wielu chorobom, np. stanom po udarach mózgu, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona. Na osłabienie apetytu wpływa również utrudnione gryzienie i połykanie, a także przyjmowanie dużej dawki leków (niektóre farmaceutyki, np. nasenne, mogą hamować wchłanianie niektórych składników odżywczych). Jedną z częstszych dolegliwości wieku podeszłego są zaparcia. Stosowanie środków przeczyszczających powoduje, że wypłukuje się z organizmu wiele cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, że niedobór witamin i minerałów może być spowodowany także nadużywaniem alkoholu.

Wielu seniorów nie dba o odpowiednią dietę z powodów finansowych. Szczególną uwagę należy zwrócić na osoby, które z różnych względów nie wychodzą z domu, na rezydentów zakładów opieki społecznej, osoby o niskim statucie socjalnym i ekonomicznym, osoby samotne, chore psychicznie, przewlekle chore.

 

Podstawą jest zbilansowana dieta

 

Najprostszym sposobem zapobiegania i leczenia niedożywienia jest dieta. - Leczenie niedożywienia jest możliwe, poprawia efekty leczenia różnych chorób, w tym choroby nowotworowej, wydłuża czas i jakość życia chorych - mówi. Zasady prawidłowego odżywiania zdrowych seniorów są bardzo proste. Żywność powinna być różnorodna i zawierać: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały. Należy je przyjmować z pożywienia, a nie np. w formie kapsułek. - Suplementy diety z apteki (witaminy, wapń, itp.) łykane garściami nie zastąpią zbilansowanej diety, a często mogą być szkodliwe - przestrzega dr Anna Zmarzły.

Codziennie należy spożywać co najmniej cztery porcje świeżych owoców i warzyw, pić około 2 litrów płynów dziennie (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Głównym źródłem błonnika powinien być gruboziarnisty chleb oraz płatki zbożowe, należy jeść ryby, chude mięso, np. drób, produkty mleczne. Osoby w podeszłym wieku powinny ograniczyć spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, mniej solić (o ilości soli decyduje lekarz). Niewskazane jest również jedzenie posiłków z dużą ilością cukrów prostych, np. słodyczy oraz alkohol. Zaleca się by potrawy dusić, gotować, piec w folii, gotować na parze.

Strona: 1 2 3
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012