Kuchnia Ekwadoru. Bliska egzotyka
Eldorado smaków
Banany, papaja, ogromna różnorodność owoców morza. Ale też produkty typowe dla klimatu i krain górskich. Kuchnia ekwadorska to prawdziwe eldorado dla poszukiwaczy nie tyle złota, co oszałamiających wrażeń smakowych. Ale, jak podkreśla ambasador Ekwadoru w Polsce, w kuchni tego egzotycznego kraju Polacy mogą znaleźć potrawy doskonale sobie znane.
- Podstawą kuchni ekwadorskiej, podobnie jak polskiej, są ziemniaki i wieprzowina. Myślę, że na bazie tych dwóch produktów powstaje około połowa potraw w obu krajach – mówi ambasador Republiki Ekwadoru Fabian Valdivieso. Pozostałe, najpopularniejsze w kuchni ekwadorskiej produkty też są dobrze znane w Polsce: ryż, kurczak, wołowina i warzywa strąkowe, przede wszystkim fasola.
Wspólne dla obu krajów jest też zamiłowanie do zup. – W Polsce niektóre zupy są wręcz uznawane za część dziedzictwa narodowego, polskiej kultury. Podobnie w moim kraju. Taką zupą jest zupa z ziemniaków, locro. To najbardziej klasyczna zupa ekwadorska, przygotowuje się ją z ziemniaków i sera. Naprawdę warto spróbować! To potrawa prosta, tania i bardzo smaczna.
Ale kuchnia ekwadorska to również smaki i składniki dla Polaków naprawdę egzotyczne. Podstawą wielu przepisów jest kukurydza, przygotowywana na wiele różnych sposobów oraz maniok – jedna z najważniejszych roślin uprawnych Ameryki Południowej. Ważnym produktem są też platany, czyli zielone banany (znane również jako banany warzywne), które – rozgniecione i smażone – serwuje się jako dodatek do wielu dań, zwłaszcza na wybrzeżu.
Popularnym dodatkiem do dań jest „Ají”, bardzo ostry sos, przygotowywany z ostrych czerwonych papryczek. Każdy region Ekwadoru ma swoją własną tradycję przygotowywana tego sosu – dla podniebienia i żołądka Europejczyka może on być niekiedy trudny do zaakceptowania. Podróżnicy radzą, by zwłaszcza w prowincji Loja przynajmniej na początku próbować tego specjału dosłownie „na ostrzu noża”.
Ekwadorska kuchnia tradycyjna oferuje szereg nowoczesnych, smacznych potraw. W zależności od regionu, możemy spróbować wielu różnych dań. Jednak ryż wraz z wołowiną, kurczakiem, wieprzowiną oraz warzywami strąkowymi i ziemniakami to podstawowe składniki używane w całym kraju. Większość potraw serwowana jest z ostrym sosem „Ají”.
W Polsce nie ma restauracji, która specjalizowałaby się w kuchni ekwadorskiej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by we własnej kuchni wyczarować jedno z dań według przepisów opracowanych przez Ambasadę Ekwadoru dla użytkowników portalu superstarsi.pl
A czy polska kuchnia smakuje dyplomacie z Ekwadoru? Fabian Valdivieso energicznie przytakuje, śmiejąc się że na placówce zyskał kilka dodatkowych kilogramów. Ulubione polskie potrawy? – La żurek! Flaki! Barszcz! Golonka! Bigos! – nie kryje entuzjazmu. Ceni również polskie ciasta i desery. – Makowiec. Bardzo dobry. I kremówka. To papież!
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Konkurs kulinarny "Uff, jak gorąco!"
- “7 dni w Hawanie” reż. Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noe, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabio, Pablo, Trapero, prod. Francja, Hiszpania
- Rwa kulszowa. Przyczyny, profilaktyka, objawy, leczenie
- Osteoporoza. Rehabilitacja i ćwiczenia
- Morsowanie. Sezon kąpielowy trwa od listopada do marca
- TVP2. Środa, 6 sierpnia, godz. 20.10. Sala samobójców
- "Dwoje do poprawki", reż. David Frankel
- Co Polacy wiedzą o niewydolności żylnej. Raport z badań
- Konkurs kulinarny "Wielkanocne inspiracje"
- Konkurs fotograficzny "Wielkanoc w obiektywie!"