Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 2)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

17-07-2015

Choroby odpasożytnicze. Owsiki, tasiemiec, lamblie groźne dla osób starszych

Ważna higiena. I regularne badania

Choroby pasożytnicze nie są rzadkością w dzisiejszych czasach. W przypadku osób starszych mogą być one szczególnie niebezpieczne, gdyż przy osłabionym układzie odpornościowym znacznie częściej dochodzi do powikłań, które mogą mieć poważne konsekwencje. Do zakażenia dochodzi najczęściej, gdy nie przestrzega się zasad higieny. Latem uważać trzeba w sposób szczególny.

Ludzie zarażają się bąblowicą przez zjedzenie jaj tasiemca wraz z pokarmami zanieczyszczonymi odchodami lisa, np. jagód. Ludzie zarażają się bąblowicą przez zjedzenie jaj tasiemca wraz z pokarmami zanieczyszczonymi odchodami lisa, np. jagód.

Osoba, która zauważy u siebie przewlekłe bóle brzucha, nawracające wysypki, utrzymującą się biegunkę, utratę masy ciała, których przyczyn nie da się jednoznacznie ustalić, powinna skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu. - By stwierdzić czy doszło do zakażenia pasożytniczego, zleca się badania kału oraz krwi - mówi lek. med. Krzysztof Urban, specjalista medycyny rodzinnej w CM ENEL-MED. Człowiek najczęściej zakaża się tasiemcem, glistą ludzką, owsikami, wiciowcem jelitowym i włośniem krętym.

 

Owsiki i lamblie atakują latem

- Latem najczęściej dochodzi do zakażenia owsikami i lamblią, gdyż są to typowe choroby „brudnych rąk”. Z uwagi na zmieniający się sposób życia i modę na posiłki przygotowywane na świeżym powietrzu, w szczególności z grilla, a także wzrastające zainteresowanie kuchnią wschodu – surowe ryby i owoce morza - wzrasta ryzyko zakażenia pasożytami - mówi.

Do zakażenia owsikami dochodzi poprzez połknięcie jaj, najczęściej przenoszonych na rękach lub przez wdychanie powietrza, w którym unoszą się wyschnięte jaja. Osoby zakażone skarżą się na zaczerwienienie oraz nocny świąd w okolicach odbytu, nadpobudliwość nerwową, bóle brzucha, zgrzytanie zębami. U kobiet mogą wystąpić objawy zapalenia sromu i pochwy. Zdarza się, że przebieg bywa bezobjawowy. - Diagnostyka opiera się na poszukiwaniu jaj lub form dojrzałych pasożyta na skórze okolicy odbytu. Metodą zalecaną jest wymaz pobrany za pomocą przylepca celofanowego lub bagietki owiniętej celofanem i ocena mikroskopowa lub pobranie próbki kału - mówi dr Krzysztof Urban. Nieleczona owsica może spowodować zapalenie wyrostka robaczkowego, zmiany zapalne w okolicach odbytu, przewlekłe stany zapalne pochwy i sromu.

Giardia lamblia (wiciowiec jelitowy) wnika do organizmu, gdy zjemy pokarmy lub wypijemy skażoną jajeczkami wodę. - Objawy są zróżnicowane – od postaci bezobjawowych do postaci z ciężką biegunką, bólami brzucha i zaburzeniami wchłaniania - dodaje lekarz. By zdiagnozować lamblię, należy oddać do badania próbkę kału. Nieleczona lamblioza może prowadzić do utraty masy ciała, niedokrwistości, zaburzeń wchłaniania jelitowego, reaktywnego zapalenia stawów, zespołu jelita drażliwego.

 

Tasiemca i włośnia zjadamy z mięsem

Do zakażenia tasiemcem dochodzi poprzez zjedzenie surowego lub poddanego niedostatecznej obróbce cieplnej, zainfekowanego mięsa. - Spożyte larwy wydostają się z ochronnej otoczki, przywierają do ściany jelita cienkiego i zaczynają rosnąć, osiągając zależnie od gatunku długość nawet kilku metrów. Pojawiają się wówczas bóle brzucha, biegunka, brak apetytu bądź nadmierny apetyt, rzadko anemia - mówi dr Urban.

Inną formą zakażenia tasiemcem jest bąblowica. - Ludzie zarażają się bąblowicą przez zjedzenie jaj tasiemca wraz z pokarmami zanieczyszczonymi odchodami lisa, np. jagód. Woda i gleba również mogą stanowić źródło zakażenia. Z przewodu pokarmowego formy inwazyjne tasiemca trafiają do wątroby, gdzie tworzą torbielowate guzy. Najczęściej tasiemczyce rozpoznaje się stwierdzając w kale jaja lub człony tasiemca - mówi dr Krzysztof Urban. Tasiemczyca może prowadzić do zapalenia wyrostka robaczkowego, niedrożności przewodu pokarmowego, anemii, stanów zapalnych mięśni i stawów.

W mięsie może bytować także włosień kręty. - Zjadając zainfekowane mięso, jego larwy uwalniają się w przewodzie pokarmowym człowieka, namnażają i rozpoczynają wędrówkę po organizmie. Główne objawy to gorączka z bólami mięśniowymi – głównie kończyn, zapalenie spojówek i obrzęk powiek. Choroba najczęściej występuje w postaci małych ognisk epidemicznych, ograniczonych do grupy osób, które spożywały mięso z niepewnego źródła – prywatny ubój lub dziczyzna, która nie była poddana kontroli weterynaryjnej - mówi dr Urban.

 

Glista na warzywach i owocach

Do zakażenia glistą ludzką dochodzi poprzez zjedzenie, np. nieumytych warzyw czy owoców, na których znajdują się larwy pasożyta. Można się zarazić także pijąc wodę skażoną odchodami ludzkimi. - Larwa na początku trafia do jelit, skąd przebija się do układu krwionośnego, by tą drogą trafić do oskrzeli, następnie odkrztuszona i połknięta wraca do przewodu pokarmowego, w którym bytuje. W zależności od fazy wędrówki larw glisty, objawy mogą być różne - w fazie oskrzelowej pojawia się kaszel suchy i uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej przy głębokim oddychaniu i kaszlu, w fazie jelitowej – objawy niespecyficzne – pobolewanie brzucha do silnego bólu brzucha i upośledzeniu drożności przewodu pokarmowego. Często jednak przebieg jest skryty i bezobjawowy. Zakażenie glistą ludzką ustala się stwierdzając w kale jaja lub dojrzałe postacie glisty. W fazie oskrzelowej, obecność jaj można stwierdzić również w plwocinie - mówi internista. Powikłaniem nieleczonej glistnicy jest przewlekła biegunka, niedożywienie, anemia, wypadanie włosów, alergia, zapalenie pęcherzyka żółciowego, niedrożność jelit, nacieki w płucach. Rzadko powikłaniem może być nawet padaczka czy zapalenie opon mózgowych.

 

Choroby odpasożytnicze: profilaktyka, badania i leczenie

- Niektóre choroby pasożytnicze przebiegają bezobjawowo. Warto zatem, dla własnego komfortu zdrowotnego, okresowo wykonywać badania kału w kierunku pasożytów. Badanie nie jest w żaden sposób inwazyjne czy szczególnie uciążliwe. Próbki powinny być pobrane w różnych dniach i możliwe szybko dostarczone do laboratorium.  W chwili obecnej nie dysponujemy pewnymi testami, które można by zarekomendować do samodzielnej diagnostyki w domu - mówi dr Krzysztof Urban.

Istnieją natomiast domowe sposoby do walki z pasożytami, jednak nie zawsze są one skuteczne lub ich skuteczność nie jest udowodniona w badaniach klinicznych. - Potwierdzone zakażenia pasożytnicze leczy się odpowiednimi preparatami, które przepisuje lekarz. Dodatkowo można wspomagać się domowymi sposobami, które nie powinny zaszkodzić. Polecane są pestki z dyni, wyciąg z orzecha włoskiego lub czarnego. Pomocne mogą być także kiszonki, cebula, czosnek, rzodkiew czy rzepa. Nie zaleca się picia naparów z ziół o działaniu przeciwpasożytniczym, np. kory dębu, piołunu, szałwii, ponieważ mają one znikomą skuteczność, a w niektórych przypadkach mogą być wręcz szkodliwe - dodaje specjalista.

By nie doszło do zakażenia, należy przede wszystkim dbać o higienę, często myć ręce, owoce i warzywa i jeść produkty z pewnego źródła, głównie mięso. Należy również zadbać o higieniczne warunki przy przyrządzaniu potraw. - Właściwa obróbka termiczna mięsa oraz głębokie mrożenie owoców morza i ryb, skutecznie ograniczają możliwość zakażenia pasożytami. Krwiste befsztyki, tatary mięsne lub rybne powinny być przygotowywane z zachowaniem szczególnych zasad higieny i z produktów o pewnym, sprawdzonym pochodzeniu - mówi dr Krzysztof Urban.

 

 


 

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.
leksykon zdrowia seniora
poradnik seniora
webstar 2012