Kuchnia miejska
Miasto rządzi się swoimi prawami. Ludzie tworzący wielkie zbiorowiska od zawsze tworzyli też swoje obyczaje kulinarne. Mamy poznańskie rogale świętomarcińskie, krakowski pischinger czy flaki po warszawsku. Zachęcamy do poszukiwań. Zastanówcie się, popytajcie, może wspólnie stworzymy katalog przepisów polskiej kuchni miejskiej.
-
- średnie
- powyżej 60 min
Krakowski pischinder
Autor: Dorota Minta | Komentarzy: 0
Masło ucieramy na pianę, dodajemy cukier, startą czekoladę i posiekane orzechy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Masą tą smarujemy wafle, po czym kładziemy jeden wafel na drugim. Całość przyciskamy deseczką,...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Trufle czekoladowe
Autor: tymbark93 | Komentarzy: 0
Połam czekolady i wrzuć do garnuszka - i ostrożnie roztop ją - ja topię czekoladę na parze. Odstaw na chwilę, żeby nie było bardzo gorące. Do czekolady delikatnie dodaj śmietankę, ciągle mieszając. Dodaj alkohol, kawę i ekstrakt...
-
- średnie
- do 60 min
Witaminowy kisiel żurawinowy
Autor: Faustyna | Komentarzy: 0
Żurawinę umyć pod bieżącą, zimną wodą lub lepiej pławić, odsączyć. Można odłożyć troche owoców do dekoracji. Przetrzeć surową żurawinę przez sokowirówkę lub ręczną przecieraczkę. Przetarte żurawiny odłożyć w chłodne...
-
- średnie
- do 60 min
Makowa zebra
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić. Mleko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, mleko z masłem i drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Piekarnik na...
-
- łatwe
- do 30 min
Chłodnik miętowo- ogórkowy
Autor: emilia_lupa | Komentarzy: 0
1. Myjemy ogórki, miętę i koperek. Ogórki ścieramy na dużych oczkach do dużej miski, dodajemy siekaną miętę i koperek. 2. Do warzyw dodajemy jogurt, pieprz i sól. Mieszamy wszystko dokładnie i wstawiamy do lodówki na 2 godzinki....
-
- łatwe
- do 30 min
Placuszki z botwinki
Autor: emilia_lupa | Komentarzy: 0
1. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy ser, posiekaną miętę, ricottę i jajko. 2. W moździerzu rozgniatamy mix orzechów i ulubionych pestek :), dodajemy je do miseczki. Jedyne co...
-
- łatwe
- do 30 min
CHŁODNA SAŁATKA
Autor: annat | Komentarzy: 0
Prosty, szybki i chłodny posiłek. Pomidory, ogórki / obrane/myjemy i kroimy w kostkę. Solimy. Schab kroimy w kostkę. Pomidory, ogórki i schab mieszamy i większym naczyniu. Dodajemy koperek i syrop miętowy. Mieszamy. Na koniec dodajemy...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Eskalopki w sosie kurkowym
Autor: michal_janusz | Komentarzy: 0
Umyć kurki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na dużej patelni na łyżce masła. W tym czasie większe kurki pokroić, drobne zostawiając w całości i dodać do cebuli. Dusić na średnim ogniu kilka minut, a następnie dodać śmietanę, lekko...
-
- łatwe
- do 60 min
Kruche babeczki z kremem cytrynowym i owocami w żelu
Autor: Slodkierozmyslania | Komentarzy: 0
Ciasto szybko zagniatamy, wsadzamy do lodówki na ok 20 minut i wygniatamy nim babeczki. Pieczemy w 200 stopniach - ok 12-15 minut - do zrumieniania. Gdy wystygną wyciągami. w tym czasie robimy krem i żel. Krem: Krem się zrobi...
-
- średnie
- do 60 min
Kurki w śmietanie
Autor: michal_janusz | Komentarzy: 0
Kurki obrać i bardzo dokładnie umyć. Większe owocniki pokroić po długości na dwie, trzy, a nawet cztery części. W woku lub na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez około kwadrans, raz na jakiś czas...
-
- łatwe
- do 60 min
sernik NATALIA
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
CIASTO KRUCHE - wykonanie: Mąkę, margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz. Zimne ciasto podzielić na 2 części i...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp w galarecie
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia umyć i wypatroszyć, jeszcze raz umyć, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na dzwonka. Z włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć warzywa, odcedzić, do gorącego wywaru włożyć pokrojoną rybę i gotować do miękkości. Dodać do wywaru wcześniej...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp smażony
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia sprawić, usuwając skrzela i wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny) i odstawić na 2-3 godziny. Dzwonka obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż...
-
- łatwe
- do 30 min
Grillowane skrzydełka w nalewce wiśniowej
Autor: czapor | Komentarzy: 0
krzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem. Nożycami lub nożem odciąć końce skrzydełek (1/3 najcieńszą część), nie będą potrzebne (można je wykorzystać do rosołu lub do bulionu drobiowego lub po prostu wyrzucić). Skrzydełka włożyć do...
-
- łatwe
- do 60 min
Krokieciki w cieście francuskim
Autor: alicja_adamek | Komentarzy: 0
Grzyby zalej wodą i namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, dodaj pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmaż. Zimną kapustę z cebulą oraz osączone grzyby i kiełbasę...
-
- łatwe
- do 60 min
Skręcane paluchy z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami
Autor: alicja_adamek | Komentarzy: 0
farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i...
-
- łatwe
- do 30 min
Zupa cygańska
Autor: Artur65 | Komentarzy: 0
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. papryczkę chili rozkrawam, usuwam nasionka i kroję w małą kostkę. Wędzony boczek lub wędzonkę kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz wlewam olej,...