Przepisy na obiad
-
- łatwe
- do 30 min
Zupa cygańska
Autor: Artur65 | Komentarzy: 0
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. papryczkę chili rozkrawam, usuwam nasionka i kroję w małą kostkę. Wędzony boczek lub wędzonkę kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz wlewam olej,...
-
- łatwe
- do 30 min
Burger z łososiem i serem żółtym
Autor: Gastrosfera1 | Komentarzy: 0
Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia...
-
- łatwe
- do 60 min
Pierś z kurczaka w truskawkach
Autor: terenia | Komentarzy: 0
Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj. Mięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na plastry, po czym usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem....
-
- łatwe
- do 60 min
Pizza z dużą ilością warzyw
Autor: sandra_so | Komentarzy: 0
1. Suche składniki dokładnie mieszamy. 2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką. 4. Ciasto na pizze...
-
- łatwe
- do 30 min
Grillowane skrzydełka w nalewce wiśniowej
Autor: czapor | Komentarzy: 0
krzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem. Nożycami lub nożem odciąć końce skrzydełek (1/3 najcieńszą część), nie będą potrzebne (można je wykorzystać do rosołu lub do bulionu drobiowego lub po prostu wyrzucić). Skrzydełka włożyć do...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Zapiekanka z trzema serami.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Ziemniaki cienko obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
ZAPIEKANKA RYBNA Z KALAFIOREM
Autor: grzesio1403 | Komentarzy: 0
PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy je i kroimy w grube plastry. 2. Kalafiora gotujemy, nie powinien być zbyt miękki. 3. Na oliwie dusimy cebule z czosnkiem, dodajemy kalafiora, przyprawiamy solą i...
-
- łatwe
- do 60 min
PAPRYKOWE ŁÓDECZKI
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Kromki chleba pozbaw skorek, a potem pokrusz drobno do miski. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Wsyp do miski z pokruszonym pieczywem. Dodaj 2 łyżki posiekanych ziół...
-
- łatwe
- do 30 min
Świderki z ciasta francuskiego i kabanosów
Autor: terenia | Komentarzy: 0
Ciasto lekko rozwałkuj a następnie pokrój w paski szerokości około 1cm. Kabanosy przetnij na długie kawałki, każdy spiralnie owiń paskiem ciasta. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem
Autor: terenia | Komentarzy: 0
Ugotuj ryż. Przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cebulę obierz , drobno posiekaj a następnie przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 15-20 minut aż się zrumienią. Dodaj...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Barszcz Ukraiński
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Żeberka podzielić na małe części, pręgę wołową włożyć w całości i zalać wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler, kartofle, buraki, cebulę, ząbki czosnku - obrać. Po 15 minutach dodać do gotującego się mięsa 2 marchewki, 1 cebulę,...
-
- średnie
- do 60 min
PAPRYKA NADZIEWANA RYŻEM I MIĘSEM
Autor: ja_melia | Komentarzy: 0
Paprykę umyć, usunąć środek. Cebulę pokroić i poddusić, aż się zeszkli. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, przyprawami i jajkiem.Nadzieniem wypełnić dokładnie papryki. Wyłożyć garnek paprykami, podlać bulionem. Dusić około 30 minut....
-
- średnie
- powyżej 60 min
ROLADKA Z KURCZAKA FASEROWANA MORELAMI I ŚLIWKAMI NA SURÓWCE
Autor: ja_melia | Komentarzy: 0
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z kostek i włókien, rozdzielić na 2 pojedyncze piersi, następnie każdą nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę...
-
- średnie
- do 30 min
Kompot z suszu
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Suszone owoce włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posłodzić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut i odstawić do ostygnięcia. Kompot najlepiej podawać jako napój lub zupę z lanymi kluskami albo...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Prosiak z ciasta ziemniaczanego
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę, 4 jajka i sól. Zagnieść ciasto i odłożyć. Przygotować nadzienie: do mięsa dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp smażony
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia sprawić, usuwając skrzela i wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny) i odstawić na 2-3 godziny. Dzwonka obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp w galarecie
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia umyć i wypatroszyć, jeszcze raz umyć, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na dzwonka. Z włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć warzywa, odcedzić, do gorącego wywaru włożyć pokrojoną rybę i gotować do miękkości. Dodać do wywaru wcześniej...
-
- średnie
- do 60 min
Leniwa kapusta "pazibroda"
Autor: janmega | Komentarzy: 1
Kapustę drobno pokroić, ugotować i odcedzić. Groch ugotować i osączyć w gęstym sitku. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Do dużego garnka włożyć kapustę, groch, ziemniaki oraz przyprawy i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków....
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Kapusta z grzybami.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. • Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i chwilę przesmaż na oleju. • Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do rondla, dodaj podsmażoną marchewkę i zalej...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
ciasto GARGAMEL
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Ciasto piernikowe - wykonanie: Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić i upiec 2 placki w temp. 160-170 st. C przez ok. 35-40...