O jedzeniu. Żeby zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu nie tyć
Ważne co i ile jemy, jak jemy, kiedy i jak często
Uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała to projekt nie na miesiąc, dwa czy nawet pół roku. Trzeba trwale wypracować dobroczynne nawyki i trwać w nich do końca życia!
- Mięsa i wędliny
Jakie mięsa są najbardziej kaloryczne? Z jakich zwierzaków i jakie ich fragmenty?
Porównajmy różne gatunki mięs pod względem zawartości tłuszczu:
Porównanie zawartości tłuszczu, ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wartości energetycznej w różnych gatunkach mięs.
Rodzaj mięsa |
Zawartość tłuszczu w 100 g produktu |
Ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g produktu |
Wartość energetyczna 100 g produktu |
Mięso z piersi indyka bez skóry |
0,7 g |
0,22 |
84 kcal |
Wołowina klasa I nieścięgnista |
2,1 g |
1,02 |
107 kcal |
Cielęcina, sznyclówka |
2,4 g |
0,85 |
105 kcal |
Mięso z piersi indyka ze skórą |
2,7 g |
0,64 |
100 kcal |
Cielęcina, udziec |
3,1 g |
1,24 |
108 kcal |
Mięso z ud kurczaka bez skóry |
6,0 g |
1,48 |
125 kcal |
Wołowina klasa II |
7,2 g |
3,16 |
147 kcal |
Wieprzowina, schab |
10,0 g |
3,52 |
174 kcal |
Mięso z ud kurczaka ze skórą |
10,2 g |
2,88 |
158 kcal |
Wieprzowina, łopatka |
21,7 g |
7,59 |
257 kcal |
Wieprzowina, karkówka |
22,8 g |
7,98 |
267 kcal |
Źródło: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele Wartości Odżywczej. Warszawa 1998
Warto więc obniżyć kaloryczność posiłków poprzez częste włączanie
do jadłospisu produktów drobiowych. Oto, jak mogą one obniżyć wartość energetyczną twojej diety:
Porównanie wartości odżywczej wyrobów wieprzowych i drobiowych
Wędlina „tradycyjna” |
Wartość energetyczna w 100 g |
Wędlina drobiowa |
Wartość energetyczna w 100 g |
Kiełbasa podwawelska |
247 kcal |
Kiełbasa mazurska z indyka |
129 kcal |
Kabanosy wieprzowe |
326 kcal |
Kabanosy drobiowe |
247 kcal |
Szynka wieprzowa |
253 kcal |
Szynka z piersi kurczaka |
98 kcal |
Źródło: Kunachowicz H. i wsp., Tabele Wartości Odżywczej, Warszawa 1998
Ważne! Kiełbasa z indyka ma blisko o połowę mniej kcal niż kiełbasa podwawelska, a szynka z piersi kurczaka prawie trzykrotnie mniej niż szynka wieprzowa!
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Renta dożywotnia za mieszkanie
- Konkurs kulinarny "Grzybobranie!"
- W Polsce ok. 2 mln ludzi choruje na POChP. Co roku ok. 14 tys. z nich - umiera
- Jakie powikłania grożą w przypadku nieleczonej przewlekłej niewydolności żylnej?
- Konkurs filmowy i fotograficzny dla 50+
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
- Porachunki, reżyseria Luc Besson
- „Koriolan” z National Theatre z Tomem Hiddlestonem
Skarny | 02-03-2020
general | 05-01-2021
holiko | 12-12-2022