O jedzeniu. Żeby zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu nie tyć
Ważne co i ile jemy, jak jemy, kiedy i jak często
Uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała to projekt nie na miesiąc, dwa czy nawet pół roku. Trzeba trwale wypracować dobroczynne nawyki i trwać w nich do końca życia!
Co jeszcze dostarcza nam dużej liczby kalorii?
Zdarza się, że przekraczamy potrzebną nam wartość kalorii z zupełnej nieświadomości. Zabrzmi to może zaskakująco, ale czasem także owoce mogą być przyczyną nadmiaru kalorii w diecie. Kilogram jabłek, na przykład, dostarcza około 460 kcal.
Sucharek (bezcukrowy!) ma 40 kcal, a kawałek macy (sprzedawanej w prostokątnych pudełkach) - to 69 kcal. Nie wiedząc o tym, zjadamy z kawą trzy sucharki- czyli 120 kcal - nie wliczając ich w ogóle do dziennego bilansu spożytych kalorii.
Innym przykładem dość powszechnej pomyłki może być traktowanie soków owocowych jako grupy tzw. niekalorycznych napojów. Wystarczy, że wypijemy jedną szklankę soku pomarańczowego i już mamy ekstra ok. 100 kcal. Podobnie bywa traktowany bardzo zdrowy kefir. Tymczasem dwie jego szklanki to kolejne 250 kcal.
Oczywiście możemy zjeść i te sucharki, i macę, i wypić sok, czy kefir - chodzi tylko o to, żeby wiedzieć, ile one kalorii dostarczają i zmieścić się w założonej dziennej wartości kalorycznej wszystkich zjadanych posiłków.
Uwaga na tłuszcze w pożywieniu!
Ograniczenie spożycia tłuszczu jest ważne u każdej osoby z nadmierna masą ciała, a szczególnie, gdy nadwadze towarzyszy podwyższony poziom cholesterolu i/lub triglicerydów we krwi - wtedy tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 25 proc. energii. Tak więc, dla diety o wartości kalorycznej 1200 kcal., z tłuszczu powinno pochodzić 300 kcal, zaś dla diety o wartości 1500 kcal - 375 kcal.
Jeśli więc 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, to przy diecie 1200 kcal, powinno się zjeść dziennie:
300kcal : 9kcal/g = 33 g tłuszczu; przy diecie 1500 kcal: 42g. Oczywiście trudno liczyć, ile gramów tłuszczu mają wszystkie zjadane potrawy, ale jeśli spróbujemy jeść głównie produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, pewnie uda nam się zrealizować te zalecenia.
Do tego wszystkiego warto pamiętać, że:
1 łyżka oleju to 12 g tłuszczu i 108 kcal,
1 płaska łyżka (10 g) majonezu to 72 kcal i ok. 8 g tłuszczu,
5 g masła to ok. 33 kcal i 3,7 g tłuszczu (5 g masła to jedna płaska łyżeczka; na kromkę chleba cieniutko posmarowaną trzeba liczyć ok. 1,5 g),
5 g margaryny miękkiej to 31 kcal i 3,5 g tłuszczu.
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Renta dożywotnia za mieszkanie
- Konkurs kulinarny "Grzybobranie!"
- W Polsce ok. 2 mln ludzi choruje na POChP. Co roku ok. 14 tys. z nich - umiera
- Jakie powikłania grożą w przypadku nieleczonej przewlekłej niewydolności żylnej?
- Konkurs filmowy i fotograficzny dla 50+
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
- Porachunki, reżyseria Luc Besson
- „Koriolan” z National Theatre z Tomem Hiddlestonem
Skarny | 02-03-2020
general | 05-01-2021
holiko | 12-12-2022