Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ocena:
(głosy: 3)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

24-01-2013

O jedzeniu. Żeby zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu nie tyć

Ważne co i ile jemy, jak jemy, kiedy i jak często

Uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała to projekt nie na miesiąc, dwa czy nawet pół roku. Trzeba trwale wypracować dobroczynne nawyki i trwać w nich do końca życia!

Najbezpieczniejszą pod względem kaloryczności grupą produktów są warzywa.        Najbezpieczniejszą pod względem kaloryczności grupą produktów są warzywa.

 

- Mleko i jego przetwory

Jest to jak najbardziej wskazana grupa produktów, które są doskonałym źródłem wapnia. Niech więc znajdą się w naszym codziennym jadłospisie. Wybierajmy jednak te o obniżonej wartości energetycznej. Oszczędność kalorii ilustruje poniższa tabelka.

 

Porównanie wartości energetycznej produktów mlecznych o różnej zawartości tłuszczu

Ilość

Produkty „tłuste”

Wartość energetyczna

Produkty „chude”

Wartość energetyczna

0,5 l

Mleko 3,2 proc.

305

Mleko 0,5 proc.

195

150 g

Jogurt naturalny (3 proc.)

102

Jogurt niskotłuszczowy (1proc.)

73,5

100 g

Ser biały tłusty

175

Ser biały chudy

99

150 g

Serek granulowany

154,5

Serek granulowany „light”

127,5

 

Źródło: Kunachowicz H. i wsp., Tabele Wartości Odżywczej, Warszawa 1998

 

- Alkohol

Często nie kojarzymy alkoholu z energią, a dostarcza jej w sporych ilościach.

Duże piwo (500g) - to 250 kcal,

Kieliszek (40g) koniaku - to 94 kcal,

Kieliszek wina (100g) - to 68 kcal.

 

Strona: 1 2 3 4 5 6
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Skomentuj artykuł

  • Skarny | 02-03-2020

    Warto zainteresować się tematem dietetyki i czytać książki medyczne na ten temat. Dzięki temu możemy dowiedzieć się jakie zmiany wprowadzić w naszym żywieniu.
  • general | 05-01-2021

    Zdrowe odżywianie to temat jaki pojawia się dość często w opinii publicznej. Nie ma się co dziwić jak popatrzymy na niego przez kontekst ludzi cierpiących na choroby cywilizacyjne. Jednym z podstawowych założeń naszego zdrowia jest spożywanie wysokiej jakości produktów spożywczych. Zatrzymajmy się na chwilę i spójrzmy na to jakich wyborów dokonujemy przy robieniu zakupów. Czy wybieramy produkty naturalne? Zazwyczaj nie znajdziemy ich w supermarketach więc musimy zmienić swoje podejście. Wszystko czego potrzebujemy znajdziemy przez internet. Ostatnio udało mi się znaleźć informacje na ten temat na pewnej grupie dyskusyjnej poświęconej zdrowym odżywianiu. Takie produkty jak żurawina słodzona sokiem jabłkowym - https://www.delikatesyzdrowo.pl/product-pl-2225-ZURAWINA-BEZ-CUKRU-Z-SOKIEM-JABLKOWYM.html mogą być świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek do jakich się przyzwyczailiśmy. W swojej diecie powinniśmy mieć jak najwięcej zdrowych soków i owoców, będących naturalnym źródłem cennych składników mineralnych.
  • holiko | 12-12-2022

    wiadomo, że najważniejsza jest dietka ale poza tym na pewno świetnie się sprawdzi suplement diety Holisten https://odzywianie.wprost.pl/diety/10656964/holisten-czy-ta-metoda-pomoze-ci-schudnac.html - ja stosuję regularnie już od pewnego czasu i widzę znaczną poprawę - spróbujcie sobie koniecznie
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012