Ocena:
(głosy: 3)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

24-01-2013

O jedzeniu. Żeby zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu nie tyć

Ważne co i ile jemy, jak jemy, kiedy i jak często

Uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała to projekt nie na miesiąc, dwa czy nawet pół roku. Trzeba trwale wypracować dobroczynne nawyki i trwać w nich do końca życia!

Najbezpieczniejszą pod względem kaloryczności grupą produktów są warzywa.        Najbezpieczniejszą pod względem kaloryczności grupą produktów są warzywa.

 

Na co zwrócić uwagę przy określaniu swojego zapotrzebowania na energię?

 

Jeśli nasza masa ciała od kilku lat utrzymuje się na tym samym poziomie, można przypuszczać, że nasz bilans energetyczny jest zerowy: energię, którą spożywamy - wydatkujemy. Jeśli przy tym nasze BMI jest niższe niż 25 kg/m, nie musimy modyfikować wartości energetycznej swoich posiłków.

Jeśli zaś nasze BMI przekracza wartość 25kg/m - dobrze byłoby schudnąć. Oznacza to konieczność redukcji spożywanych kalorii. Przy nadwadze (BMI=25-29,9 kg/m2) powinna wystarczyć redukcja o 300-500 kcal na dzień, przy otyłości większe „cięcie” może okazać się niezbędne - o 500-1000 kcal.

 

Co może być źródłem nadmiaru kalorii w naszej diecie?

 

Najlepiej spojrzeć krytycznie na dotychczasowy sposób żywienia: na kaloryczność i ilość zjadanych pokarmów.

Grupy produktów, które zwyczajowo spożywamy w dużych ilościach, a które zawierają istotną ilość kalorii:

- Produkty zbożowe - pieczywo, kasza, makarony, ryż, kluski.

Nie trzeba eliminować ich całkowicie z jadłospisu, wystarczy zjadać je w rozsądnych ilościach. I tak:

- Ograniczając ilość pieczywa o jedną kromkę (średnio 35 g) „oszczędzasz” ok. 80 kcal dziennie, zjadając zaś o dwie kromki mniej - ograniczasz liczbę kalorii o około 160 kcal

- Nakładając sobie o dwie łyżki mniej, niż zwykle, kaszy czy też ryżu – ograniczasz kaloryczność posiłku o ok. 55 kcal,

- Jeśli zaś nie liczysz ryżu, czy też kaszy na łyżki, a miarą jest torebka 100g (nierzadko się zdarza, że taka właśnie porcja jest zjadana na obiad), jest to zdecydowanie za dużo. Taka ilość to 340 kcal. Zmniejszenie więc tej porcji o połowę, przyniesie ci ograniczenie spożytej energii aż o 170 kcal.

- Ziemniaki

- 4 średnie ziemniaki (ok. 300 g) – to około 240 kcal. Zmniejszając porcję, choćby o jednego ziemniaka - ograniczasz kaloryczność posiłku o 50-60 kcal

 

- Cukier i słodycze

- 1 łyżeczka cukru to 20 kcal. Jeśli wypijasz cztery herbaty dziennie słodzone jedną łyżeczką cukru, masz „ekstra” 80 kcal, słodzone dwoma łyżeczkami - 160 kcal. Warto więc wyraźnie ograniczyć słodzenie napojów, albo wręcz całkowicie je wyeliminować,

Słodycze to spora ilość kalorii - 1 delicja szampańska zawiera 44 kcal, jedna kostka (kostka, nie tabliczka) czekolady - 22, jeden herbatnik - 26. Kawałek sernika dostarczy nam 260 kcal, a napoleonka - 350 kcal. Można czasem sięgnąć po słodycze, ale ich ilość musi być zaplanowana, wliczona w nasze rachunki energii i zjedzona w ramach posiłku np. drugiego śniadania, czy też podwieczorku, a nie w tzw. międzyczasie. Najbezpieczniej sięgać po ciasto drożdżowe - jest ono stosunkowo małokaloryczne (1 kawałek, 25g, dostarcza 74 kcal).

 

Strona: 1 2 3 4 5 6
Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Skomentuj artykuł

  • Skarny | 02-03-2020

    Warto zainteresować się tematem dietetyki i czytać książki medyczne na ten temat. Dzięki temu możemy dowiedzieć się jakie zmiany wprowadzić w naszym żywieniu.
  • general | 05-01-2021

    Zdrowe odżywianie to temat jaki pojawia się dość często w opinii publicznej. Nie ma się co dziwić jak popatrzymy na niego przez kontekst ludzi cierpiących na choroby cywilizacyjne. Jednym z podstawowych założeń naszego zdrowia jest spożywanie wysokiej jakości produktów spożywczych. Zatrzymajmy się na chwilę i spójrzmy na to jakich wyborów dokonujemy przy robieniu zakupów. Czy wybieramy produkty naturalne? Zazwyczaj nie znajdziemy ich w supermarketach więc musimy zmienić swoje podejście. Wszystko czego potrzebujemy znajdziemy przez internet. Ostatnio udało mi się znaleźć informacje na ten temat na pewnej grupie dyskusyjnej poświęconej zdrowym odżywianiu. Takie produkty jak żurawina słodzona sokiem jabłkowym - https://www.delikatesyzdrowo.pl/product-pl-2225-ZURAWINA-BEZ-CUKRU-Z-SOKIEM-JABLKOWYM.html mogą być świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek do jakich się przyzwyczailiśmy. W swojej diecie powinniśmy mieć jak najwięcej zdrowych soków i owoców, będących naturalnym źródłem cennych składników mineralnych.
  • holiko | 12-12-2022

    wiadomo, że najważniejsza jest dietka ale poza tym na pewno świetnie się sprawdzi suplement diety Holisten https://odzywianie.wprost.pl/diety/10656964/holisten-czy-ta-metoda-pomoze-ci-schudnac.html - ja stosuję regularnie już od pewnego czasu i widzę znaczną poprawę - spróbujcie sobie koniecznie
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012